Causse et Veyran, Langeudoc, France........

Ett litet paradis i södra Frankrike.....för den som älskar mat och vin.
Här har jag och min Kärlek spenderat 17 dagar, 17 underbara dagar med upp till +35 grader på termometern....Vi har latat oss mesta tiden vid poolen, men har även gjort en hel del utflykter i området och besökt andra byar som Roquebrun, Cessenon, Pezenas m fl. Byar som inte är större än att dom har ca 1000 - 15 000 invånare. Causse där vi bor har ca 550 invånare och här ropar fortfarande ut det som händer i byn via högtalare som hänger lite här och var....Jo, det är sant...men hör först en signal sen kommer....- Allo, allo....och så kommer meddelandet i en sån dålig ljudkvalitet så det är nog bara han eller hon, för dom är olika från gång till gång, som hör och vet vad som sägs. Men det är rätt fasinerande att man fortfarande 2012 gör så....men å andra sidan, i en sån liten by som denna så är det rätt effektivt att snabbt få ut viktig info.....som t ex...idag stänger posten 14.00 i stället för 15.00.
Om man nu inte flänger runt och besöker andra byar eller andra vingårdar, vad gör man då da? Ja, i Causse är det inte så mycket annat att göra än att sitta vid poolen och lapa rosé eller smutta på en pastis....

för att sen på kvällen antingen tända grillen och grilla lite grönsaker och en fet köttbit eller laga någon husmanskost på lokala råvaror. Och är man kock som jag så blir det ju mycket sånt och väldigt lite gå ut och käka...älskar att gå runt i livsmedelsaffärer här, dels för att man lägger upp saker i dom manuella diskarna på ett helt annat sätt än som man gör här hemma....kycklig ligger hel....MED huvud kvar..likaså ligger kaninen där också med huvud kvar....ser lite groteskt ut men så är det bara. Du hittar helt andra fiskar här och framför allt helt andra typer av musslor och skaldjur....en av mina favoriter är en sjösnigel, heter Bulot på franska, och som man äter direkt ur sitt skal, man petar försiktigt ut den med en liten gaffel...sen är det bara att snaska i sig. Förutom denna lilla godsak så hittar man en hel uppsjö av skaldjur...eller som dom här nere heter på franska, coquillage som egentligen betyder skal, men i ordet coquillage inräknas också alla dessa molusker som lever i skal. Och en förklaring till att många av dessa delikatesser inte hittar upp till oss är att dom helt enkelt bara finns här nere vid medelhavet och blir väl lite väl dyra eftersom man behöver flyga upp dom hit och ska väl sen helst ätas inom ett par dagar.
Som sagt, det är lite av ett paradis för en matglad människa att leva här nere......och att sen få ett helt hus för sig själva med ett utekök är ju kanon....man lagar mat och bara vänder sig om från spisen, så har man bänken där man sitter och äter...man ställer pannan direkt på bänken och sen är det bara att sleva över på sin tallrik och äta.

Så det har blivit korvar, köttbitar och gårdskyckling i mängder.....eller massa andra närodlade grönsaker som man ibland kan köpa direkt från odlaren själv. Och här nere så är det olivolja och tomater som lätt blir en grund till allt....och självklart massa örter. Här nere växer det örter vilt, timjan, rosmarin, salvia m.m så då förstår ni att Herbes de Provence....är inget påhitt. Och det är ju för intet som vinerna här nere har karaktär efter Garriguen, som är ett samlingsord för den växtlighet/buskvegetation som dominerar här nere.
Klart som fan att det slunkigt ner en och annan ostbit också.....har ju för fan varit i ostlandet Nr 1 så skit vore det väl annars....är väl en Fransk President som lär ha sagt något med: - hur ska man kunna regera i ett land som har mer än 350 olika ostar.
Har dock bara hållt mig till två.....två ostar som egentligen inte har så mycket med Langeudoc att göra....även om alperna inte är så fruktansvärt långt borta...ostarna då...jo, dom är
Har dock bara hållt mig till två.....två ostar som egentligen inte har så mycket med Langeudoc att göra....även om alperna inte är så fruktansvärt långt borta...ostarna då...jo, dom är
Tomme de Savoie och Blue de Causse, den sistnämnda har trotts namnet inget med den by som vi har bott i att göra, utan namnet kommer från en dal som heter Gorges de Tarn, som ligger mellan Causse Méjean och Causse de Sauveterre....lite onödigt vetande där :)
Fikonen är plockade dirket från trädet på gården där vi bodde.....
Fikonen är plockade dirket från trädet på gården där vi bodde.....

Vinet på bilden är från en odlare som har sin källare mitt i byn, Causse.....Domain de Maurine Rouge, vinet är cuvée Secrets de Paul. Dom känner jag sedan tidigare och det var ett av många trevliga återseenden ifrån byn....så ville jag ha vin så var det bara att ta på sig flip-floppen och traska 150 till deras hem och köpa ett par flaskor.
Ni förstår att livet här nere är rätt underbart....vadå systembolag, vadå affär...när man har allt detta dirket runt hörnet....och så färskt som det bara kan bli.
Säger bara de......VIVA la LANGEUDOC.
Kommentarer
Trackback