Lammstek med Rosmarinpotatis......

Denna rätt är också en mycket enkel med ruskigt god rätt....
Brukar göra denna rätt när jag egentligen bara vill dricka ett gott vin men ändå vill äta lite mer än bara olika charkuterier.
Gick på Willy´s och funderade på vad jag skulle laga och hittade färsk benfri lammstek till extrapris, och det är just sånna här små erbjudande som man blir så glad att hitta.....färsk Lammstek för 129 :-/kilo....kanon ju.
Steker man detta på rätt sätt så blir det precis lika bra som all annan kött, som är betydligt dyrare och som inte alls är en garanti för att det ska bli bra...bara för att det är dyrt.
Det enda som denna rätt behöver är lite förberedelser, jag har här styckat upp lammsteken i sina olika delar, innanlår, ytterlår, fattigmansfilé och rostbiff. Jag vet inte hur jag på ett enkelt sätt ska kunna förklara det här mer än att säga att om ni följer hinnorna i steken så kan ni lätt dela upp den hur som i mindre bitar....ni behöver egentligen inte ens kniv, utan det är bara att låta fingrarna dela på bitarna....kan behövas skäras lite för att dela dom.
Putsa däremot bort lite fett och senor, ni kan se att det ligger en del senor utmed köttet på en del bitar....det ska ni försiktigt putsa bort.....skär ochså bort en del fettbitar som sitter utmed kanterna....Ni ska helt enkelt snygga till bitarna, ta bort det som hänger utanför (ja, ni förstår nog vad jag menar....snygga till som sagt)

Lägg sedan delarna i olivolja med lite vitlök, rosmarin och lagerblad.....för när ni nu har styckat den såhär så tar ni bara så mycket kött som ni behöver när ni ska äta. Dom andra bitarna som blir kvar ligger bara och gottar sig i oljan ett par dagar och blir egentligen ännu bättre.
Stek nu köttet på hyfsat hög värme ordentligt på alla sidor.....Ta gärna några vitlöksklyftor som ni har skurit i bitar (ni behöver inte skala dom) lägg ner dom och låt dom steka med....ös köttet då och då. När bitarna fått fin färg så lägger ni upp dom på en plåt och sätter ni dom i ugnen, som ska vara högst 100 grader....stek dom tills köttet har nått upp till 58 grader.
Potatisen, som ska vara av en fast sort.....är bara att skära i lagom klyftor/båtar och koka dom i lite saltat vatten....koka dom inte riktigt klara. Häll bort vattnet och lägg upp dom på en torr handduk.....häll en lagom mängd rapsolja i en stekpanna, stek sedan potatisen fint gyllenburn och krispig.
Dom bitar av köttet som ni putsat bort...lägg ner dom bland potatisen och låt dom steka med....dom ger en god smak åt potatisen (putsbitarna blir också knapriga i värmen och är dessutom grymt goda att knapra isig efteråt...så släng dom inte).....avsluta allt med att krydda med rosmarin, en klick smör, salt och peppar.

Vill ni så kan ni bara servera det som det är nu.....eller om man vill ha det lite finare, skär en enkel tomatsallad med lite rödlök och färsk basilika och servera till.
Trotts allt så gjorde jag ju detta som tiltugg till vinet....men ville ju som sagt bara ha lite mer än kalla charkuterier.
Vinet??.....
Ja, vad var det för vin som fick mig att göra allt detta då?
Jo, det var en Picáie från Veneto av en producent som heter Cecilia Beretta, druvorna är Corvina, Cabernet Saugvinon och Merlot. En del av druvorna får torka innan dom pressas och detta gör att vinet får en väldigt fyllig med mjuk stil.
Finns på systemet till den blygsamma summan av 134 riksdaler.

Lycka till......
Kommentarer
Postat av: Annis
Hej vännen. Det här lät ju suveränt gott. Ska testa i helgen då jag är leeeeeeeeeedig! Kram
Postat av: Cia
Härligt vin :)
Trackback