Vad gör caféerna med Espresson??!!.......

Nu är jag riktigt förbannad!!!!!.....
Har ju jobbat med kaffe och var det rosteriets ansikte utåt här i Stockholm i 4 år......kämpade då som en galning mot alla idioter som hade Caféer.....och försökte lära ut hur man ska göra en Espresso efter konstens alla regler.
Jag ska säga att jag gav faktiskt upp till slut, för att många som hade Café då, var ju inte direkt mån om att ens försöka få till en bra Espresso. Man kunde komma ut till ställen där maskinen var så skitig att det faktiskt inte ens gick att brygga en Espresso på den....det rann helt enkelt inte vatten ur den så det funkade.....istället strilade det ut en vass stråle som träffade ena sidan på den kopp som finns i handtaget, ur vad man bryggde sin Espresso.
Nu har det gått några år......och det har dykt upp riktigt bra ställen runt om i denna stad, och det har varit en fröjd att kunna åka runt i stan och veta att man faktiskt nu kunde få en bra Espresso lite var stans.
Framför allt har man lärt sig den ädla konsten att skumma mjölk.....som många före detta Pizzaägare inte kunde....som inte längre kan tjäna svarta pengar på sin Pizzeria, för att kollen har blivit så hård......utan skaffat sig ett Café för man kan ju köpa kaffe svart på Lidl....kontroll är på det sättet bra...självsanering kallar man det, hehe.....men hur som.
MEN!!!!.......
En sak som dessa mycket duktiga och seriösa Caféer nu har börjat med......och jag vet inte var det kommer från....är att göra sina Espresso så satans korta....och för att inte nämna hur man serverar en dubbel Espresso.
Kolla koppen ovan....det är en Dubbel Espresso från ett av dom mer populära och seriösa ställena på Söder...nu ska jag för att vara schysst, nämna att creman var mycket bra när jag fick den....men kolla mängden!!!
För dom som nu inte vet.....så ska jag dra det här lite snabbt.
En normallång enkel Espresso har en mängd på ca 4 cl.
Man kan servera en Espresso som en ristretto och då är den lite kortare.....dvs man brygger den inte lika länge....mängden på en sån är ca 2-3 cl.
Och en dubbel vilken av dessa du nu beställer...ska ju den då....efter lite enkel mattematik.....vara dubbelt så mycket.
Enkelt.....eller hur?
MEN!!!!
Då har man börjat...och det gäller framför allt när man beställer en dubbel...att göra dom så satans korta, så som den på bilden ovan.....mängden är ca 3-4 cl.....PÅ EN DUBBEL!!!
Detta är ju helt okej om man nu beställde en dubbel ristretto......men om man nu faller för dom grymt goda små bakverk som man då säljer och känner att en enkel Espresso blir för lite så man väljer en dubbel......SÅ SKA MAN FAN I MIG OCKSÅ FÅ EN DUBBEL.
Vilket borde rendera en Espresso i en kopp på ca 7-8 cl....inte 3-4cl......för ville jag ha en liten....då skulle jag ju beställa en liten.
SKÄRPNING.......
Ni är skitduktiga på att skaffa fram speciellt utvalda bönor och rostningar.....en del ställen har till och med tre, fyra kvarnar...och jag gillar den utvecklingen som fan.....Men sluta att göra espresson så satans kort.
Sen när jag ändå håller på att klaga...... :)
Jag gillar att dricka min Espresso med lite mjölk....kan tycka att en Cappuccino kan vara lite för mycket mjölk så jag beställer en dubbel Espressino.....vad händer??!!.
JO, tjejen/killen som står i kassan ser ut som ett levande frågetecken.....då brukar den som står vid Espressomaskinen säga lite över axeln.....- Han menar en Cortado.
Jag undrar då bara?? Man har en kaffemeny där alla sorter står med Italienska namn...varför envisas man med att kalla en Espressino för Cortado, som är spanska?? Jag brukar fråga.....och än är det inte någon som vet varför....konstigt tycker jag.
Men man får väl bara gilla läget.
Ha en skön fikastund nu.....när äntligen våren verkar ha kommit till oss.
Kommentarer
Trackback