Contorno......tillbehör till grillen.....eller till vad man vill...eller så äter man bara dom.

Det finns ju massor av olika sidorätter, eller Contorno som man kallar dom i Italien, om man nu vill ha lite till det man ska grilla...vad man gör kan ju varieras i all oändlighet.....här är några förslag till vad man skulle kunna göra.
För det är ju lite så när man ska grilla, man kommer på massor med saker som man skulle vilja grilla och när man väl tänt grillen och börja fylla den med saker, så inser man ganska snabbt att allt kommer ju fan inte få plats....och inte tal om alla olika grilltider dom sakerna man valt har.....så det slutar med att man skiter i hälften och den hälften som fick plats går från väldigt lite grillat...till VÄLDIGT mycket grillat....suck.
Så vad att göra, jo man får satsa på lite bra valda contorno
Det jag brukar välja då är:
1. Sallad på Mozzarella, tomat, basilika, persilja och olivolja.
2. Ungsbakad Aubergine
3. Oranget Gojs ( Cole slaw på mitt sätt )
4. Rosmarinpotatis
5. Tapenad med olivrostat surdegsbröd
6. Olivbruschetta
Inget av dessa saker är speciellt svåra eller ens specilella, men dom funkar alltid och till det mesta man grillar.
Sen är det ju så att väljer man ut råvarorna till dessa alla tillbehör med lite känsla och omsorg, så blir dom ändå top notch. Jag menar, det finns ju tomater....och så finns det ju tomater, ja ni förstår vad jag menar. Så välj med hjärtat, så kommer era tillbehör att innehålla såååååå mycket kärlek. :)
Till exempel så kan ni ju bara göra Mozzarella och tomatsalladen.....det finns små tomater av olika sorter, jag brukar välja små söta plommontomater, för dom tycker jag passar bäst....och när ni sen hackar persiljan och basilikan så ta rikligt med båda....blanda den sen med tomaterna ( som ni skurit i små klyftor ), lite flingsalt, nymalen svartpeppar....ringla bara lite fin olivolja över ( precis när ni ska servera den ), bara så mycket att den binder ihop örterna med allt de andra....vill man kan man servera en fin balsamicovinäger vid sidan om, som man själv kan ringla på.....jag tycker den förstör allt om man blandar in den tidigare....godare att ta lite tomatsallad och sen ringla lite balsamicovinäger över det hela. Och när ni köper Mozzarella...köp Buffel-mozzarella.....lite dyrare, man fan så mycket godare.
Man kan också göra som jag gjort på bilden....och servera den med bruschetta...det är grymme gott. Grilla gärna brödet på träkolsgrillen...pensla det med lite olivolja först.
Ungsbakad Aubergine......är lika enkelt, skär den bara i centimetertjocka skivor....häll ganska rikligt med olivolja på en plåt....lägg skivorna i oljan, efter ca en minut så vänd dom, dom har då sugit åt sig oljan och om det inte finns tillräckligt med olja kvar så kan man hälla lite olja på skivorna och gnida ut det med fingret....strö sen bara lite flingsalt och ta några varv med pepperkvarnen och sen in i ugnen på grill och maxvärme.....sätt plåten ca 3 cm från grillgallret......när dom fått en bra och fin yta ( var inte rädd för att ge dom ordentligt med färg ) vänd dom sen och gör samma sak. Sen är dom färdiga att serveras. lägg gärna lite tapenad på en skiva och rulla sen ihop den....mums.
Tapenaden blir ju grymt god om man gör den själv, det man behöver då är en mixer, man kan ju om man är flink med kniven göra en lite grovhackad variant. men jag brukar köra den ganska fin i en mixer.
Det ni behöver är lite goda kärnfria oliver....ska ni inte göra mycket, så köp oliver med kärnor och tryck ut kärnorna, inte så svårt, tar lite tid bara....men grejen är den att dom med kärnor smakar såååååå mycket bättre än dom färdigskalade man köper. sen behöver ni Italienska sardeller i olja, torkade tomater, kapris......ta så att ca 75% av allt är oliver...sen hur mycket ni tar av allt det andra är, tycker jag lite av tycke och smak.....jag tycker ni ska prova er fram...kanske tar en 5-6 gånger innan ni hittat rätt....och då kommer inte dom 5-6 gånger vara att ni får äta en misslyckar tapenad.....det gäller bara att hitta en skön egen blandning, och ni kommer att förstå vad jag menar när ni upplever detta...mat är ju nämligen upplevelse...alla recepet ska ni egentligen bara se som en vägledning.
2. Ungsbakad Aubergine
3. Oranget Gojs ( Cole slaw på mitt sätt )
4. Rosmarinpotatis
5. Tapenad med olivrostat surdegsbröd
6. Olivbruschetta
Inget av dessa saker är speciellt svåra eller ens specilella, men dom funkar alltid och till det mesta man grillar.
Sen är det ju så att väljer man ut råvarorna till dessa alla tillbehör med lite känsla och omsorg, så blir dom ändå top notch. Jag menar, det finns ju tomater....och så finns det ju tomater, ja ni förstår vad jag menar. Så välj med hjärtat, så kommer era tillbehör att innehålla såååååå mycket kärlek. :)
Till exempel så kan ni ju bara göra Mozzarella och tomatsalladen.....det finns små tomater av olika sorter, jag brukar välja små söta plommontomater, för dom tycker jag passar bäst....och när ni sen hackar persiljan och basilikan så ta rikligt med båda....blanda den sen med tomaterna ( som ni skurit i små klyftor ), lite flingsalt, nymalen svartpeppar....ringla bara lite fin olivolja över ( precis när ni ska servera den ), bara så mycket att den binder ihop örterna med allt de andra....vill man kan man servera en fin balsamicovinäger vid sidan om, som man själv kan ringla på.....jag tycker den förstör allt om man blandar in den tidigare....godare att ta lite tomatsallad och sen ringla lite balsamicovinäger över det hela. Och när ni köper Mozzarella...köp Buffel-mozzarella.....lite dyrare, man fan så mycket godare.
Man kan också göra som jag gjort på bilden....och servera den med bruschetta...det är grymme gott. Grilla gärna brödet på träkolsgrillen...pensla det med lite olivolja först.
Ungsbakad Aubergine......är lika enkelt, skär den bara i centimetertjocka skivor....häll ganska rikligt med olivolja på en plåt....lägg skivorna i oljan, efter ca en minut så vänd dom, dom har då sugit åt sig oljan och om det inte finns tillräckligt med olja kvar så kan man hälla lite olja på skivorna och gnida ut det med fingret....strö sen bara lite flingsalt och ta några varv med pepperkvarnen och sen in i ugnen på grill och maxvärme.....sätt plåten ca 3 cm från grillgallret......när dom fått en bra och fin yta ( var inte rädd för att ge dom ordentligt med färg ) vänd dom sen och gör samma sak. Sen är dom färdiga att serveras. lägg gärna lite tapenad på en skiva och rulla sen ihop den....mums.
Tapenaden blir ju grymt god om man gör den själv, det man behöver då är en mixer, man kan ju om man är flink med kniven göra en lite grovhackad variant. men jag brukar köra den ganska fin i en mixer.
Det ni behöver är lite goda kärnfria oliver....ska ni inte göra mycket, så köp oliver med kärnor och tryck ut kärnorna, inte så svårt, tar lite tid bara....men grejen är den att dom med kärnor smakar såååååå mycket bättre än dom färdigskalade man köper. sen behöver ni Italienska sardeller i olja, torkade tomater, kapris......ta så att ca 75% av allt är oliver...sen hur mycket ni tar av allt det andra är, tycker jag lite av tycke och smak.....jag tycker ni ska prova er fram...kanske tar en 5-6 gånger innan ni hittat rätt....och då kommer inte dom 5-6 gånger vara att ni får äta en misslyckar tapenad.....det gäller bara att hitta en skön egen blandning, och ni kommer att förstå vad jag menar när ni upplever detta...mat är ju nämligen upplevelse...alla recepet ska ni egentligen bara se som en vägledning.

Oranget gojs....är clowslaw på mitt sätt...finns säkert ett recept någonstans, jag gjorde denna variant då jag var köksmästare på Lidingbro Wärdshus 1984...och jag har inte hittat ett godare recept än. :)
Detta behöver ni:
- 1/2 vitkålshuvud, fint strimmlad
- 2 st fint rivna morötter
- Riven pepparrot
- Krossad annanas
- Majonäs
Hur mycket pepparrot ni tar är hur stark man vil ha den, jag älskar pepparrot så jag brukar ta hyfsatt mycket....ett tips är att ni smakar er fram.
Rosmarinpotatisen är ju lika enkel......jag har ett recept på den här..leta i innehålssförteckningen, så hittar ni den.
Lycka till med grillningen nu.....sommaren är inte på långa vägar slut än.
Kommentarer
Trackback