"Risotto" på matvete och kycklinghjärtan.





Detta som jag lagat här är mycket godare än ni någonsin kommer att ana.....
...det är ärligt talat vansinnigt gott.

Kycklinghjärtan....urk!!!...säger säkert dom flesta nu, innälvsmat går ju inte att äta!!! men vänta lite där.....kycklinghjärtan är förvisso det, men till skillnad från andra inälvor som fungerar som reningsverk i kroppen så är ju hjärtat INTE det. Hjärtat en ren muskel som inte innehåller något fett alls, men däremot myckat andra viktiga näringsämnen. Och det är dessutom en mycket billig råvara....WILLYS tar endast 19.50 för 500 gram!! Billigt och mycket nyttigt. Det enda ni behöver göra att skära bort den lilla del av pulsådern som sitter kvar.
Kycklinghjärtan kan man steka upp ( med lite vitlök och persilja )och bara ha som tilltugg till öl eller vin.....eller använda de i maträtter som denna.

Så...det ni behöver är:

  • 500 gram Kycklinghjärtan
  • 5 dl Matvete
  • 1 burk passerade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl svampbuljong ( blanda en knorr buljongtärning i vattnet )
  • 1 Röd lök
  • 2 stora klyftor vitlök
  • 3 cm röd chilli, dela den och skär bort kärnorna....strimla den sen fint.
  • 2 st färska tomater, skurna i små bitar
  • 2 msk olivolja
  • 25 gram smör + 25 gram smör att avsluta med.
  • 2 dl nyriven Parmesanost ( köp inte färdigriven.....inte bra )
  • 1 1/2 dl hackad bladpersilja
  • Salt o Peppar
Börja med att putsa kycklinghjärtana, det enda ni behöver göra är att skära bort den lilla del av huvudkroppsådern som sitter kavr på hjärtat, sen delar ni det på mitten så ni får två halvor.
Förbered allt det andra. Blanda buljongtärningen med vattnet och dom passerade tomaterna så att det blir som tomatsås, behöver inte vara varm, se bara till att det blir blandat ordentligt. Hacka lök och persilja, riv vitlöken och Parmesanosten.
Ni ska nu göra med Matvetet på samma sätt som ni gör en risotto.....
Sätt på en kastrull på hög värme, häll i olivolja och 25 gram smör.....när det har smält och börjat puttra lite så slår ni i lök, vitlök och chilli och låt det putra i kastrullen en kort stund häll sen i all matvete, låt nu fettet koka in i matvetet, slå sen på allt vitt vin och låt det koka in ordentligt, är katrullen mycket varm så att det fräser ordentligt, så kan ni ta bort den från värmen en stund......ni kan nu sänka värmen till medel...vinet ska koka in sakta in i matvetet...inte ångas bort. Börja nu med att tillsätta tomatsåsen och dom hackade tomaterna lite i sänder....glöm inte att röra hela tiden....gör så tills ni känner att matvetet har blivit al dente ( smaka av då o då så håller ni koll på detta ), avsluta sen det hela med att tillsätta 25 gram smör, den hackade persiljan och den rivna Parmesanen....smaksätt med salt och peppar.
Hetta nu upp stekpannan riktigt het....om ni har Teflonpanna så akta, dom tål inte lika hög värme som en gjutjärnspanna.
Ett tips här nu är: eftersom det inte är bra att slå olivolja i en jättehet panna ( olivolja mår inte bra av att hettas upp så hårt ) gnid istället in kycklinghjärtarna ( heter de så??? ) i salt, peppar och olivolja....då är risken mindre att olivoljan överhettar.....det är viktigt att pannan är "svinhet", annars ångar inte vätskan bort och då börjar det koka istället....har ni teflonpanna så stek lite åt gången. Stek hjärtana i 5 min samtidigt som ni rör runt hela tiden.....häll sedan hjärtana i matvetet...servera det hela som en ragu med lite gott bröd till och gärna ett glas vin.





Jag lovar er....detta är beroendeframkallande och det är svårt att hitta en så god och näringsrik middag för så lite pengar.

VÅGA TESTA DETTA.

Lycka till

Johan.

Kommentarer
Postat av: Veronica

John nappade på detta. Jag vet inte om jag klarar av att prova. Tänker bara på den lilla Gullefjun. Larvigt, jag vet. Återkommer om utlåtande om vi vågar :)

2011-03-26 @ 17:24:54
URL: http://eggdonation.blogg.se/
Postat av: Syss <3

Älskar kycklinghjärtan, nästa gång du kommer hit står denna rätt på min önskelista :)

2011-03-27 @ 15:20:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0