Borie la Vitaréle, St Chinan, Causse et Veyran, Langeudoc......

 

 
 
 
Detta är det andra vin av två favoriter som jag fick under dom 17 dagar som vi var i Causse.
 
Åter igen genom rekomendation från en nära vän här hemma och åter var det Jean-Claude där nere som fixade så att jag och Ulrika kunde få komma och hälsa på, på en av många små men otroligt bra vingårdar. Och just denna lilla gård gör ett par fantastiskt bra viner till väldigt humana priser.....det är ju en sak som är så bra med detta område...eftersom det genom många år och fortfarande produceras rena skitviner här, så är priserna fortfarande låga jämfört med vad du får i flaskan. I och för sig är hela området Langeudoc ett område som är på uppgång, så det dröjer väl inte länge förrän priserna stiger, men för den som vill hitta ett bra vin och inte vill betala massa pengar så är Languedoc, the place to be in.
 
Och här hittar du...Borie la Vitaréle
 

 
Stället ägs av Cathy och Jef Izarn och dom har varit här sedan 1989, där Cathy var den som tog emot oss ute på sin gård. Vi fick ett varmt välkomnande och visades in i huset, där satte vi oss vid ett litet bord och Cathy ställde fram sex flaskor rött vin, Vitaréle gör inget rosé eller vitt vin, Cathy berättade däremot att dom hade köpt in nya ekfat och snart skulle dom börja producera ett vitt vin....och förmodligen så kommer det även bli ett rosé av vad det lider.
Nämnas också bör att denna gård är helt biodynamsik.
 
 
Av dom viner som Cathy ställde fram var det tre som jag fastnade speciellt för, det var inget fel på dom andra, men just dessa tre var något alldeles extra, och dom var:
 
 Les Terres Blanches

Som fått sitt namn just efter den jordmån druvorna växer på, vit krita. Druvorn är Grenache och Syrah.

Les Crés
 
Som också fått sitt namn efter den jordmån det växer på, som består av små runda stenar och lera. Här är druvorna Syrah och Mourvédre. Ett vin som är lite dyrare än dom andra och detta på att man är väldigt hård vid gallringen vilket innebär att man tilllåter bara 5 klasar per ranka, där normalt är ca 7-9 för ett vin som det ovan.
 
Midi Rouge
 
Deras toppvin, kostar betydligt mer än dom andra men detta på grund av en ännu hårdare gallring. Här blandar man 4 druvor som var och en bidrar med sin specifika stil från där dom växer, Syrah från höjderna, Carignan som växer på skiffer, Mourvédre och Syrah från dom steniga områdena. Man gör endast 500 flaskor per år och som sagt så plockar man bara dom absolut bäst druvorna för hand till detta vin...detta blir ett fantastiskt vin, dyrt men grymt gott. Man kunde köpa det på magnumflaska för 80€ men det var lite för dyrt för våran plånbok denn gång
Men det är lite speciellt att servera vin ur magnumflaskor..
 
Köpte däremot hem ett par flaskor av dom andra som nu tryggt ligger och vilar i vår vinhylla :)
 
Hur som....tycker bara att det är så underbart att få träffa dessa människor som så hårt lever och tror på det dom gör....och som Ulrika sa: - Är så kul för mig som aldrig varit på en vingård ( och som inte ens drack rödvin då vi träffades, men nu klunkar denna underbara dryck ) att få se detta....är ju som att komma hem till någon som gör sitt eget vin i garaget, och fortsätter:  - Jag trodde jag skulle få se en enorm byggnad mer som en fabrik.
Och det är ju så det är.....det är inga gigantiska productioner. ( klart dom finns också, men är ju inte ens hälften så intressanta ) Dom flesta här i området har en production på mellan 50 000 - 300 000 flaskor, en del ännu mindre.
Som sagt...det är underbara människor man möter när man får besök dom såhär....jordnära, avslappnade och faktiskt glada över att man vill komma och testa deras viner. Cathy och Jef driver också en restaurang på gården som nu mitt i skördetider, tyvärr men helt förståligt, är stängd. Annars serveras här lokala rätter så som dom alltid har lagats igenom generationer och till det dricker man ju självklart gårdens egna viner ( vad annars!! )
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0