Bygga en nalle ellergöra en Touchdown......
Fick då frågan av min vän.....Ska Du bygga en nalle eller ska Du göra en touchdown??!!
Det var med en inte liten besvikelse jag berättade när jag kom ut att det som hade hänt där inne inte ens räckte till att fylla en ballong till hälften.
La Maurine Rouge
Vinproducenten som ligger mitt i Causse et Veyran.....det var hit vi gick då vi ville köpa vin, och det sköna var att det inte spelade någon roll om det så var mitt i veckan eller till och med söndag :) då jag varit här ett gäng gånger så har jag lärt känna dom och varje gång jag dyker upp så är jag...Le chef de Suede.
Vinet på bilden är deras Secrets de Paul och är ett fantastiskt gott vin, dom gör även två olika rosé som också är mycket bra....ett lite lättare som är perfekt som aperitif och det andra som är mer ett matvin, men som även de funkar alldeles utmärkt som aperitif.
Jag vet, det är mycket prat om viner härifrån och det är lite av reklam...men jag vill så gärna lyfta fram dom små odlarna härifrån för dom förtjänar verkligen det.....
Viva la Langeudoc...
Borie la Vitaréle, St Chinan, Causse et Veyran, Langeudoc......



Som fått sitt namn just efter den jordmån druvorna växer på, vit krita. Druvorn är Grenache och Syrah.
Men det är lite speciellt att servera vin ur magnumflaskor..

Causse et Veyran, Langeudoc, France........



Har dock bara hållt mig till två.....två ostar som egentligen inte har så mycket med Langeudoc att göra....även om alperna inte är så fruktansvärt långt borta...ostarna då...jo, dom är
Fikonen är plockade dirket från trädet på gården där vi bodde.....

Semester i Causse et Veyran, Languedoc
Har varit i Frankrike i 17 dagar, egentligen på semester med min sambo Ulrika.....Vi behövde den efter ett ganska uppslitande år...men det är en annan sak.
Jag har en gammal god vän som har ett värdshus i en liten by som heter Causse et Veyran och ligger i Languedoc, mitt i vindistriktet S:t Chinan. Och självklart så är det ju så.....är man där och har ett stort intresse för vin, så är det ju bara ett måste att besöka lite intressanta vingårdar....och, det har jag ju självklart gjort.
Tänker nämna två här....det finns självklart fler än så.....men dessa två förtjänar lite extra uppmärksamhet.
För dom som trodde att Langeudoc är ett ointressant vinområde.....så tror ni, skitfel :)
Chateau Fonsalade
Chateau Fonsalade ägs av Julien Peltier sedan 4 år.
Han var innan dess 3 år i Australien och jobbade med vin och har en utbildning inom jordbruk där han gjorde mycket arbete om och kring plommon!?....hur som, genom en vän som heter Jean-Calude som är runt sina mogna 70 och hjälper mig där nere med lite kontakter och så, så tog han kontakt med Julien....som verkligen inte är lätt att få tag i....jag fick Julien´s nummer och efter att ha försökt ringt ett gäng gånger, lämnat ett meddelande på hans mobil....så fick jag till slut tag i honom.
Vi bestämde att jag skulle komma dit nästa dag kl 11.00.
Förväntansfull åkte jag dit, dels efter det att en av mina vänner talat väldigt gott om hans viner och sagt att jag skulle gilla vinerna och dels för att jag hade en känsla av att det skulle vara bra....hade nämligen åkt förbi hans gård ett par gånger och det såg helt enkelt lovande ut....vet inte, kalla det magkänsla
Men....han var inte där!!, gick runt och knackade på överallt, men ingen Julien.....fan..tänkte jag, har han glömt bort mig, försökte ringa men fick inget svar, då hans mobil inte ens var påsatt?!. Så jag lämnade stället och tänkte....fan där rök den upplevelsen. Åkte tillbaka till värdshuset och satte mig vid poolen.....får väl njuta av solen istället....jävla nerköp :) .
Men.....så ringde min mobil och det var Julien....Han ursäktade sig för att att han inte varit där kl 11....han hade varit ute bland sina vinfält och kollat läget....det här är ju i början av september och det skulle skördas vilken dag som helst, så det är klart att det är viktigare än ett möte med en vilsen vinintresserd turist.
Vi bestämde att jag skulle dyka upp vid halv sju istället....och det var ju egentligen en mycket bättre tid, för nu var ju liksom dagen över och det skulle ju bli mer tid över till att prata och prova viner.
Jag åker till gården som fortfarande verkar det lika tom som på förmiddagen....men när jag åker runt på baksidan så dyker Julien upp.
Jag möter där en glad och otroligt välkomnade person i arbetskläder, Julien ursäktar sig över detta, men jag säger...hallå, du arbetar så jag hade inte förväntat mig ett mottagande i frack direkt....Julien skrattar och visar mig in i ett rum som är inrett med en liten bar och på väggen några hyllor med lite olika flaskor på.
Juliens ålder vet jag inte men gissar att han är runt 35, en ung vinbonde med andra ord.
Så börjar Han prata vin, vingård, jordmån, druvor, klassifisering m.m......och man blir helt facinerad av att lyssna på en människa som brinner så starkt för vad han håller på med....Vi pratar och surplar vin och har skitkul.
Vinerna då, jo då....Han plockar fram 4 flaskor, 3 röda och en rosé.....Jag fastnar för två av dom röda och rosé-vinet...som han har döpt till "Den lilla lyckan", Le Petit Bonheur....Julien förklarar det med att då man får några vänner över, tar man ju oftast fram lite kallskuret och öppnar en flaska vin....och oftast en flaska Rosé och det som då uppstår är ju en stund av "lite lycka". När man får det förklarat så...jag då är det ju ganska självklart att det ska heta, Le Petit Bonheur.
Dom röda vinerna som jag tycker är helt underbara är Cuvée Fonslade Vieilles Vignes, som består av 80% Grenache och 20% Shiraz och växer på stockar som planterades 1958, lagras på ekfat i ca 12 mån, productionen är 12 000 flaskor/år. Det andra vinet heter Felix Culpa, 80% Shiraz och 20% Grenache och är lagrat på ekfat i 12-18 mån, med en production på endast 1000 flaskor/år.
Tänker inte försöka leka Bengt F här utan nöjer mig bara med att säga att det är två grymma viner och att det bevisar att det hänt mycket positivt i Langeudoc på bara några få år.
Felix Culpa hur som, är Latin och betyder lite fritt översatt, Glada Fel....vet inte om det kan komma från att man gjorde något fel när man första gången producerade vinet, som sen visade sig att det blev riktigt bra istället.....vem vet, vem vet.
Titta gärna in på hans hemsida: www.fonslade.com
SPARRISENS DAG



Måndag 17/4
Roy Orbison with freinds och det är inte vilka freinds som helst, utan vad sägs om: Jackson Brown, T Bone Burnett, Elvis Costello, k-d Lang, Bonnie Raitt, I.D Souther, Bruce Springsteen, Tom Waits, Jennifer Warnes m.fl
En enkel men grymt god söndagsmiddag.......

Göra egen pasta är ju såååååå enkelt.....och gott.

Har ni inte gjort egen pasta hemma.....så är det dax att testa de.
Det är ju så enkelt.....men jag har ju ingen pastamaskin??!!......det har inte jag heller, och det hade inte farmors mor och inte hennes mamma heller....hur gjorde dom då? Jo....
DOM KAVLADE OCH KAVLADE OCH KAVLADE......dom har aldrig behövt en pastamaskin, ändå har dom gjort gudomlig pasta i många många år.
Recepet är lika enkelt:
ca 3 dl Durumvete
3 st hela ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt
Lägg durumvetet i en hög på diskbänken....gör en stor grop i mitten och placera dom andra ingredienserna där.....börja jobba från kant och innåt tills ni kan börja jobba ihop degen med händerna.....knåda allt ordentligt till en fast bulle....tillsätt lite durumvete om det behövs.....dela bullen i tre delar och låt dom jäsa lite under en handduk.

Sen kan ni börja kavla ut dom.....kavla från mitt mot kant och använd lite durumvete så att det inte fastnar.
Här är det viktigt att man kavlar ut den riktigt tunn ( 1 mm )
Sen kan ni med en kniv skära strimlor...tunna eller breda....gör som ni vill. ni kan stansa ut små rutor eller cirklar som ni fyller med vad ni vill.....vik sen bara över och fäst med lite vatten från fingertoppen...sen har ni egna pastakuddar. fantasin sätter stopp för vad ni kan fylla med.

Koka pastan i väl saltat vatten i ca 1 minut.
Det som jag gjorde denna gång var en Pasta med Scampi, färska tomater, chilli, vitlök, vit vin och persilja.
Enkelt...men mycket gott.

Contorno......tillbehör till grillen.....eller till vad man vill...eller så äter man bara dom.

Det finns ju massor av olika sidorätter, eller Contorno som man kallar dom i Italien, om man nu vill ha lite till det man ska grilla...vad man gör kan ju varieras i all oändlighet.....här är några förslag till vad man skulle kunna göra.
För det är ju lite så när man ska grilla, man kommer på massor med saker som man skulle vilja grilla och när man väl tänt grillen och börja fylla den med saker, så inser man ganska snabbt att allt kommer ju fan inte få plats....och inte tal om alla olika grilltider dom sakerna man valt har.....så det slutar med att man skiter i hälften och den hälften som fick plats går från väldigt lite grillat...till VÄLDIGT mycket grillat....suck.
Så vad att göra, jo man får satsa på lite bra valda contorno
Det jag brukar välja då är:
2. Ungsbakad Aubergine
3. Oranget Gojs ( Cole slaw på mitt sätt )
4. Rosmarinpotatis
5. Tapenad med olivrostat surdegsbröd
6. Olivbruschetta
Inget av dessa saker är speciellt svåra eller ens specilella, men dom funkar alltid och till det mesta man grillar.
Sen är det ju så att väljer man ut råvarorna till dessa alla tillbehör med lite känsla och omsorg, så blir dom ändå top notch. Jag menar, det finns ju tomater....och så finns det ju tomater, ja ni förstår vad jag menar. Så välj med hjärtat, så kommer era tillbehör att innehålla såååååå mycket kärlek. :)
Till exempel så kan ni ju bara göra Mozzarella och tomatsalladen.....det finns små tomater av olika sorter, jag brukar välja små söta plommontomater, för dom tycker jag passar bäst....och när ni sen hackar persiljan och basilikan så ta rikligt med båda....blanda den sen med tomaterna ( som ni skurit i små klyftor ), lite flingsalt, nymalen svartpeppar....ringla bara lite fin olivolja över ( precis när ni ska servera den ), bara så mycket att den binder ihop örterna med allt de andra....vill man kan man servera en fin balsamicovinäger vid sidan om, som man själv kan ringla på.....jag tycker den förstör allt om man blandar in den tidigare....godare att ta lite tomatsallad och sen ringla lite balsamicovinäger över det hela. Och när ni köper Mozzarella...köp Buffel-mozzarella.....lite dyrare, man fan så mycket godare.
Man kan också göra som jag gjort på bilden....och servera den med bruschetta...det är grymme gott. Grilla gärna brödet på träkolsgrillen...pensla det med lite olivolja först.
Ungsbakad Aubergine......är lika enkelt, skär den bara i centimetertjocka skivor....häll ganska rikligt med olivolja på en plåt....lägg skivorna i oljan, efter ca en minut så vänd dom, dom har då sugit åt sig oljan och om det inte finns tillräckligt med olja kvar så kan man hälla lite olja på skivorna och gnida ut det med fingret....strö sen bara lite flingsalt och ta några varv med pepperkvarnen och sen in i ugnen på grill och maxvärme.....sätt plåten ca 3 cm från grillgallret......när dom fått en bra och fin yta ( var inte rädd för att ge dom ordentligt med färg ) vänd dom sen och gör samma sak. Sen är dom färdiga att serveras. lägg gärna lite tapenad på en skiva och rulla sen ihop den....mums.
Tapenaden blir ju grymt god om man gör den själv, det man behöver då är en mixer, man kan ju om man är flink med kniven göra en lite grovhackad variant. men jag brukar köra den ganska fin i en mixer.
Det ni behöver är lite goda kärnfria oliver....ska ni inte göra mycket, så köp oliver med kärnor och tryck ut kärnorna, inte så svårt, tar lite tid bara....men grejen är den att dom med kärnor smakar såååååå mycket bättre än dom färdigskalade man köper. sen behöver ni Italienska sardeller i olja, torkade tomater, kapris......ta så att ca 75% av allt är oliver...sen hur mycket ni tar av allt det andra är, tycker jag lite av tycke och smak.....jag tycker ni ska prova er fram...kanske tar en 5-6 gånger innan ni hittat rätt....och då kommer inte dom 5-6 gånger vara att ni får äta en misslyckar tapenad.....det gäller bara att hitta en skön egen blandning, och ni kommer att förstå vad jag menar när ni upplever detta...mat är ju nämligen upplevelse...alla recepet ska ni egentligen bara se som en vägledning.

- 1/2 vitkålshuvud, fint strimmlad
- 2 st fint rivna morötter
- Riven pepparrot
- Krossad annanas
- Majonäs
Hur mycket pepparrot ni tar är hur stark man vil ha den, jag älskar pepparrot så jag brukar ta hyfsatt mycket....ett tips är att ni smakar er fram.
Rosmarinpotatisen är ju lika enkel......jag har ett recept på den här..leta i innehålssförteckningen, så hittar ni den.
Johan har haft sommarlov.....och har sommarlov än. :)
Och det är min kärlek och mitt jobb......för dessa två saker är viktiga för mig....allra minst då min kärlek, Ulrika.
Men ge inte upp om det inte har skrivits något här i min blogg på ett tag...jag har INTE dött, jag har bara suttit på min balkong och zippat min JD. :)

Så nu har jag samlat på mig saker att skriva om....och det är ju så klart mest mat det handlar om då.
Men det har varit annt oxå....jag har inrett min balkong och det ska jag skriva om i ett eget litet inlägg.....där kan ni se hur man faktiskt med lite enkla och billiga medel kan göra er balkong faktiskt grymt mysig.....
Om jag ska börja med inredning??...näääää, det finns det andra som gör mycket bättre än jag....bland annat min polare på TV3 eller 5 eller va fan han nu inreder saker....Tom Bertling, det han gör är ganska coola och ibland lite galna saker. Gillart.....
Så nu kan ni förvänta er lite inlägg här och nu igen.....
Så.....håll i hatten....whiskyn...eller JD`n har gjort sitt i döskallen.
Kram på er....
Örtgratinerade Musslor och Scampi.......

LITE SMAKENS PÅ BALKONGEN.....
Äntligen är våren här och då är det ju så skönt att sitta på balkongen, eller i utemöblerna för dom som har hus.
Och vad passar då inte bättre än att fixa lite smått och gott till vinet?....att snaska på
Nu har jag valt att köpa frysta gröna musslor från Nya Zeeland.....men det funkar även med vanliga blåmusslor eller stora hjärtmusslor. (Det är bara att snabbt koka dom i lite vin.) Jag valde dom här bara för att dom just är färdigkokta och man behöver bara tina upp dom.
Gör så här:
Ta lika mängd olivolja och smör, lägg det i en liten skål och sätt det i micron i 15 sek...bara så att smöret smälter så ni kan röra ihop oljan och smöret. Hur mycket ni ska ta beror ju på hur många musslor ni har.....men räkna 40 gram av varje till ca 10 musslor och till 10 st scampi.
Hacka rikligt med persilja, riv två vitlöksklyftor och hacka smått ca 1-2 cm av en röd chilli. Rör ihopp det med blandningen och krydda med salt o peppar.

Lägg musslorna på en plåt och fördela blandningen över musslorna, sätt ugnen på grill och högsta värme.....gratinera i ca 5 min på högt läge i ugnen.
Scampin steker ni bara hastigt i lite rapsolja på hög värme i en stekpanna.....ta bort stekpannan när dom är färdiga och häll över resten av blandningen med olivolja och smör.
Gör lite rostat surdegsbröd i ugnen....recept till de finns bland dom andra recepten i kolumnen till vänster på förstasidan.
Servera sen allt på en stor bricka.....
Smaklig.
Vad gör caféerna med Espresson??!!.......

Nu är jag riktigt förbannad!!!!!.....
Har ju jobbat med kaffe och var det rosteriets ansikte utåt här i Stockholm i 4 år......kämpade då som en galning mot alla idioter som hade Caféer.....och försökte lära ut hur man ska göra en Espresso efter konstens alla regler.
Jag ska säga att jag gav faktiskt upp till slut, för att många som hade Café då, var ju inte direkt mån om att ens försöka få till en bra Espresso. Man kunde komma ut till ställen där maskinen var så skitig att det faktiskt inte ens gick att brygga en Espresso på den....det rann helt enkelt inte vatten ur den så det funkade.....istället strilade det ut en vass stråle som träffade ena sidan på den kopp som finns i handtaget, ur vad man bryggde sin Espresso.
Nu har det gått några år......och det har dykt upp riktigt bra ställen runt om i denna stad, och det har varit en fröjd att kunna åka runt i stan och veta att man faktiskt nu kunde få en bra Espresso lite var stans.
Framför allt har man lärt sig den ädla konsten att skumma mjölk.....som många före detta Pizzaägare inte kunde....som inte längre kan tjäna svarta pengar på sin Pizzeria, för att kollen har blivit så hård......utan skaffat sig ett Café för man kan ju köpa kaffe svart på Lidl....kontroll är på det sättet bra...självsanering kallar man det, hehe.....men hur som.
MEN!!!!.......
En sak som dessa mycket duktiga och seriösa Caféer nu har börjat med......och jag vet inte var det kommer från....är att göra sina Espresso så satans korta....och för att inte nämna hur man serverar en dubbel Espresso.
Kolla koppen ovan....det är en Dubbel Espresso från ett av dom mer populära och seriösa ställena på Söder...nu ska jag för att vara schysst, nämna att creman var mycket bra när jag fick den....men kolla mängden!!!
För dom som nu inte vet.....så ska jag dra det här lite snabbt.
En normallång enkel Espresso har en mängd på ca 4 cl.
Man kan servera en Espresso som en ristretto och då är den lite kortare.....dvs man brygger den inte lika länge....mängden på en sån är ca 2-3 cl.
Och en dubbel vilken av dessa du nu beställer...ska ju den då....efter lite enkel mattematik.....vara dubbelt så mycket.
Enkelt.....eller hur?
MEN!!!!
Då har man börjat...och det gäller framför allt när man beställer en dubbel...att göra dom så satans korta, så som den på bilden ovan.....mängden är ca 3-4 cl.....PÅ EN DUBBEL!!!
Detta är ju helt okej om man nu beställde en dubbel ristretto......men om man nu faller för dom grymt goda små bakverk som man då säljer och känner att en enkel Espresso blir för lite så man väljer en dubbel......SÅ SKA MAN FAN I MIG OCKSÅ FÅ EN DUBBEL.
Vilket borde rendera en Espresso i en kopp på ca 7-8 cl....inte 3-4cl......för ville jag ha en liten....då skulle jag ju beställa en liten.
SKÄRPNING.......
Ni är skitduktiga på att skaffa fram speciellt utvalda bönor och rostningar.....en del ställen har till och med tre, fyra kvarnar...och jag gillar den utvecklingen som fan.....Men sluta att göra espresson så satans kort.
Sen när jag ändå håller på att klaga...... :)
Jag gillar att dricka min Espresso med lite mjölk....kan tycka att en Cappuccino kan vara lite för mycket mjölk så jag beställer en dubbel Espressino.....vad händer??!!.
JO, tjejen/killen som står i kassan ser ut som ett levande frågetecken.....då brukar den som står vid Espressomaskinen säga lite över axeln.....- Han menar en Cortado.
Jag undrar då bara?? Man har en kaffemeny där alla sorter står med Italienska namn...varför envisas man med att kalla en Espressino för Cortado, som är spanska?? Jag brukar fråga.....och än är det inte någon som vet varför....konstigt tycker jag.
Men man får väl bara gilla läget.
Ha en skön fikastund nu.....när äntligen våren verkar ha kommit till oss.
Matlagningskurs på GQ..........



Förutom att laga till denna underbara rätt, så gör ni även två desserter.
En för-dessert som är Creme Brüllé och en huvud-dessert som är
Inkokta blåbär med Vit Kanelglass.

Vit Kanelglass på gång.....

Creme Brüllé i ugnen.
När man sedan lagat allt detta klart så dukar man antingen upp i Gastroköket, där man lagat maten.....eler om man vill sitta ute i matsalen eller i eget rum, chambre separee.
Vin väljer ni sen antingen efter rekommendationer från krögaren eller efter egen tycke och smak/plånbok.
Det kan lovas en kul och händelserik kväll.......med mycket god mat och gott vin.
Gott tilltugg till vinet.....

Detta är mumma till det mesta....
Ett litet tips bara.....om ni nu stekte upp allt lamm och får lite kvar...ta fram det, skär upp det i tunnskivor, lägg det på en tallrik ta lite flingsalt, nymalen vitpeppar och en droppe olivolja på...servera det som tilltugg till vinet, drinken eller ölen.
Detta är sååååååå mums..