Bygga en nalle ellergöra en Touchdown......

 
 
Jag sa att jag skulle gå på muggen för att lätta lite på trycket.....
Fick då frågan av min vän.....Ska Du bygga en nalle eller ska Du göra en touchdown??!!
 
 
Jag svarade VA??
 
Jag fick frågan ställd igen.....och jag svarade: Ja jo...jag vet vad en touchdown är...men att " bygga en nalle"??!! Fick då det förklarat att en touchdown är ju att sänka en riktig klump....vilket jag redan visste...och att "bygga en nalle" var att släppa en klutt då och då. Vilket var ett helt nytt uttryck.....
 
Jag svarade: Jag vet inte, men lovade att ge en kort redogörelse för vad som hade hänt under min egna stund av kvalitetstid på det berömda huset.
Det var med en inte liten besvikelse jag berättade när jag kom ut att det som hade hänt där inne inte ens räckte till att fylla en ballong till hälften.

La Maurine Rouge

Vinproducenten som ligger mitt i Causse et Veyran.....det var hit vi gick då vi ville köpa vin, och det sköna var att det inte spelade någon roll om det så var mitt i veckan eller till och med söndag :) då jag varit här ett gäng gånger så har jag lärt känna dom och varje gång jag dyker upp så är jag...Le chef de Suede.
Vinet på bilden är deras Secrets de Paul och är ett fantastiskt gott vin, dom gör även två olika rosé som också är mycket bra....ett lite lättare som är perfekt som aperitif och det andra som är mer ett matvin, men som även de funkar alldeles utmärkt som aperitif.
Jag vet, det är mycket prat om viner härifrån och det är lite av reklam...men jag vill så gärna lyfta fram dom små odlarna härifrån för dom förtjänar verkligen det.....

Viva la Langeudoc...


Borie la Vitaréle, St Chinan, Causse et Veyran, Langeudoc......

 

 
 
 
Detta är det andra vin av två favoriter som jag fick under dom 17 dagar som vi var i Causse.
 
Åter igen genom rekomendation från en nära vän här hemma och åter var det Jean-Claude där nere som fixade så att jag och Ulrika kunde få komma och hälsa på, på en av många små men otroligt bra vingårdar. Och just denna lilla gård gör ett par fantastiskt bra viner till väldigt humana priser.....det är ju en sak som är så bra med detta område...eftersom det genom många år och fortfarande produceras rena skitviner här, så är priserna fortfarande låga jämfört med vad du får i flaskan. I och för sig är hela området Langeudoc ett område som är på uppgång, så det dröjer väl inte länge förrän priserna stiger, men för den som vill hitta ett bra vin och inte vill betala massa pengar så är Languedoc, the place to be in.
 
Och här hittar du...Borie la Vitaréle
 

 
Stället ägs av Cathy och Jef Izarn och dom har varit här sedan 1989, där Cathy var den som tog emot oss ute på sin gård. Vi fick ett varmt välkomnande och visades in i huset, där satte vi oss vid ett litet bord och Cathy ställde fram sex flaskor rött vin, Vitaréle gör inget rosé eller vitt vin, Cathy berättade däremot att dom hade köpt in nya ekfat och snart skulle dom börja producera ett vitt vin....och förmodligen så kommer det även bli ett rosé av vad det lider.
Nämnas också bör att denna gård är helt biodynamsik.
 
 
Av dom viner som Cathy ställde fram var det tre som jag fastnade speciellt för, det var inget fel på dom andra, men just dessa tre var något alldeles extra, och dom var:
 
 Les Terres Blanches

Som fått sitt namn just efter den jordmån druvorna växer på, vit krita. Druvorn är Grenache och Syrah.

Les Crés
 
Som också fått sitt namn efter den jordmån det växer på, som består av små runda stenar och lera. Här är druvorna Syrah och Mourvédre. Ett vin som är lite dyrare än dom andra och detta på att man är väldigt hård vid gallringen vilket innebär att man tilllåter bara 5 klasar per ranka, där normalt är ca 7-9 för ett vin som det ovan.
 
Midi Rouge
 
Deras toppvin, kostar betydligt mer än dom andra men detta på grund av en ännu hårdare gallring. Här blandar man 4 druvor som var och en bidrar med sin specifika stil från där dom växer, Syrah från höjderna, Carignan som växer på skiffer, Mourvédre och Syrah från dom steniga områdena. Man gör endast 500 flaskor per år och som sagt så plockar man bara dom absolut bäst druvorna för hand till detta vin...detta blir ett fantastiskt vin, dyrt men grymt gott. Man kunde köpa det på magnumflaska för 80€ men det var lite för dyrt för våran plånbok denn gång
Men det är lite speciellt att servera vin ur magnumflaskor..
 
Köpte däremot hem ett par flaskor av dom andra som nu tryggt ligger och vilar i vår vinhylla :)
 
Hur som....tycker bara att det är så underbart att få träffa dessa människor som så hårt lever och tror på det dom gör....och som Ulrika sa: - Är så kul för mig som aldrig varit på en vingård ( och som inte ens drack rödvin då vi träffades, men nu klunkar denna underbara dryck ) att få se detta....är ju som att komma hem till någon som gör sitt eget vin i garaget, och fortsätter:  - Jag trodde jag skulle få se en enorm byggnad mer som en fabrik.
Och det är ju så det är.....det är inga gigantiska productioner. ( klart dom finns också, men är ju inte ens hälften så intressanta ) Dom flesta här i området har en production på mellan 50 000 - 300 000 flaskor, en del ännu mindre.
Som sagt...det är underbara människor man möter när man får besök dom såhär....jordnära, avslappnade och faktiskt glada över att man vill komma och testa deras viner. Cathy och Jef driver också en restaurang på gården som nu mitt i skördetider, tyvärr men helt förståligt, är stängd. Annars serveras här lokala rätter så som dom alltid har lagats igenom generationer och till det dricker man ju självklart gårdens egna viner ( vad annars!! )
 

Causse et Veyran, Langeudoc, France........

 
 
 
Ett litet paradis i södra Frankrike.....för den som älskar mat och vin.
 
 
Här har jag och min Kärlek spenderat 17 dagar, 17 underbara dagar med upp till +35 grader på termometern....Vi har latat oss mesta tiden vid poolen, men har även gjort en hel del utflykter i området och besökt andra byar som Roquebrun, Cessenon, Pezenas m fl. Byar som inte är större än att dom har ca 1000 - 15 000 invånare. Causse där vi bor har ca 550 invånare och här ropar fortfarande ut det som händer i byn via högtalare som hänger lite här och var....Jo, det är sant...men hör först en signal sen kommer....- Allo, allo....och så kommer meddelandet i en sån dålig ljudkvalitet så det är nog bara han eller hon, för dom är olika från gång till gång, som hör och vet vad som sägs. Men det är rätt fasinerande att man fortfarande 2012 gör så....men å andra sidan, i en sån liten by som denna så är det rätt effektivt att snabbt få ut viktig info.....som t ex...idag stänger posten 14.00 i stället för 15.00.
Om man nu inte flänger runt och besöker andra byar eller andra vingårdar, vad gör man då da? Ja, i Causse är det inte så mycket annat att göra än att sitta vid poolen och lapa rosé eller smutta på en pastis....
 
 
 
 
för att sen på kvällen antingen tända grillen och grilla lite grönsaker och en fet köttbit eller laga någon husmanskost på lokala råvaror. Och är man kock som jag så blir det ju mycket sånt och väldigt lite gå ut och käka...älskar att gå runt i livsmedelsaffärer här, dels för att man lägger upp saker i dom manuella diskarna på ett helt annat sätt än som man gör här hemma....kycklig ligger hel....MED huvud kvar..likaså ligger kaninen där också med huvud kvar....ser lite groteskt ut men så är det bara. Du hittar helt andra fiskar här och framför allt helt andra typer av musslor och skaldjur....en av mina favoriter är en sjösnigel, heter Bulot på franska, och som man äter direkt ur sitt skal, man petar försiktigt ut den med en liten gaffel...sen är det bara att snaska i sig. Förutom denna lilla godsak så hittar man en hel uppsjö av skaldjur...eller som dom här nere heter på franska, coquillage som egentligen betyder skal, men i ordet coquillage inräknas också alla dessa molusker som lever i skal. Och en förklaring till att många av dessa delikatesser inte hittar upp till oss är att dom helt enkelt bara finns här nere vid medelhavet och blir väl lite väl dyra eftersom man behöver flyga upp dom hit och ska väl sen helst ätas inom ett par dagar.
 
Som sagt, det är lite av ett paradis för en matglad människa att leva här nere......och att sen få ett helt hus för sig själva med ett utekök är ju kanon....man lagar mat och bara vänder sig om från spisen, så har man bänken där man sitter och äter...man ställer pannan direkt på bänken och sen är det bara att sleva över på sin tallrik och äta.
 
 
Så det har blivit korvar, köttbitar och gårdskyckling i mängder.....eller massa andra närodlade grönsaker som man ibland kan köpa direkt från odlaren själv. Och här nere så är det olivolja och tomater som lätt blir en grund till allt....och självklart massa örter. Här nere växer det örter vilt, timjan, rosmarin, salvia m.m så då förstår ni att Herbes de Provence....är inget påhitt. Och det är ju för intet som vinerna här nere har karaktär efter Garriguen, som är ett samlingsord för den växtlighet/buskvegetation som dominerar här nere.
 
Klart som fan att det slunkigt ner en och annan ostbit också.....har ju för fan varit i ostlandet Nr 1 så skit vore det väl annars....är väl en Fransk President som lär ha sagt något med: - hur ska man kunna regera i ett land som har mer än 350 olika ostar.
Har dock bara hållt mig till två.....två ostar som egentligen inte har så mycket med Langeudoc att göra....även om alperna inte är så fruktansvärt långt borta...ostarna då...jo, dom är 
Tomme de Savoie och Blue de Causse, den sistnämnda har trotts namnet inget med den by som vi har bott i att göra, utan namnet kommer från en dal som heter Gorges de Tarn, som ligger mellan Causse Méjean och Causse de Sauveterre....lite onödigt vetande där :)
Fikonen är plockade dirket från trädet på gården där vi bodde.....
 
 
Vinet på bilden är från en odlare som har sin källare mitt i byn, Causse.....Domain de Maurine Rouge, vinet är cuvée Secrets de Paul. Dom känner jag sedan tidigare och det var ett av många trevliga återseenden ifrån byn....så ville jag ha vin så var det bara att ta på sig flip-floppen och traska 150 till deras hem och köpa ett par flaskor.
 
Ni förstår att livet här nere är rätt underbart....vadå systembolag, vadå affär...när man har allt detta dirket runt hörnet....och så färskt som det bara kan bli.
 
Säger bara de......VIVA la LANGEUDOC.
 
 
 

Semester i Causse et Veyran, Languedoc

Har varit i Frankrike i 17 dagar, egentligen på semester med min sambo Ulrika.....Vi behövde den efter ett ganska uppslitande år...men det är en annan sak.
Jag har en gammal god vän som har ett värdshus i en liten by som heter Causse et Veyran och ligger i Languedoc, mitt i vindistriktet S:t Chinan. Och självklart så är det ju så.....är man där och har ett stort intresse för vin, så är det ju bara ett måste att besöka lite intressanta vingårdar....och, det har jag ju självklart gjort.

Tänker nämna två här....det finns självklart fler än så.....men dessa två förtjänar lite extra uppmärksamhet.

För dom som trodde att Langeudoc är ett ointressant vinområde.....så tror ni, skitfel :)

 

Chateau Fonsalade

 




Chateau Fonsalade ägs av Julien Peltier sedan 4 år.

Han var innan dess 3 år i Australien och jobbade med vin och har en utbildning inom jordbruk där han gjorde mycket arbete om och kring plommon!?....hur som, genom en vän som heter Jean-Calude som är runt sina mogna 70 och hjälper mig där nere med lite kontakter och så, så tog han kontakt med Julien....som verkligen inte är lätt att få tag i....jag fick Julien´s nummer och efter att ha försökt ringt ett gäng gånger, lämnat ett meddelande på hans mobil....så fick jag till slut tag i honom.
Vi bestämde att jag skulle komma dit nästa dag kl 11.00.

Förväntansfull åkte jag dit, dels efter det att en av mina vänner talat väldigt gott om hans viner och sagt att jag skulle gilla vinerna och dels för att jag hade en känsla av att det skulle vara bra....hade nämligen åkt förbi hans gård ett par gånger och det såg helt enkelt lovande ut....vet inte, kalla det magkänsla
Men....han var inte där!!, gick runt och knackade på överallt, men ingen Julien.....fan..tänkte jag, har han glömt bort mig, försökte ringa men fick inget svar, då hans mobil inte ens var påsatt?!. Så jag lämnade stället och tänkte....fan där rök den upplevelsen. Åkte tillbaka till värdshuset och satte mig vid poolen.....får väl njuta av solen istället....jävla nerköp :) .

Men.....så ringde min mobil och det var Julien....Han ursäktade sig för att att han inte varit där kl 11....han hade varit ute bland sina vinfält och kollat läget....det här är ju i början av september och det skulle skördas vilken dag som helst, så det är klart att det är viktigare än ett möte med en vilsen vinintresserd turist.

Vi bestämde att jag skulle dyka upp vid halv sju istället....och det var ju egentligen en mycket bättre tid, för nu var ju liksom dagen över och det skulle ju bli mer tid över till att prata och prova viner.

Jag åker till gården som fortfarande verkar det lika tom som på förmiddagen....men när jag åker runt på baksidan så dyker Julien upp.
Jag möter där en glad och otroligt välkomnade person i arbetskläder, Julien ursäktar sig över detta, men jag säger...hallå, du arbetar så jag hade inte förväntat mig ett mottagande i frack direkt....Julien skrattar och visar mig in i ett rum som är inrett med en liten bar och på väggen några hyllor med lite olika flaskor på.
Juliens ålder vet jag inte men gissar att han är runt 35, en ung vinbonde med andra ord.

Så börjar Han prata vin, vingård, jordmån, druvor, klassifisering m.m......och man blir helt facinerad av att lyssna på en människa som brinner så starkt för vad han håller på med....Vi pratar och surplar vin och har skitkul.

  

Vinerna då, jo då....Han plockar fram 4 flaskor, 3 röda och en rosé.....Jag fastnar för två av dom röda och rosé-vinet...som han har döpt till "Den lilla lyckan", Le Petit Bonheur....Julien förklarar det med att då man får några vänner över, tar man ju oftast fram lite kallskuret och öppnar en flaska vin....och oftast en flaska Rosé och det som då uppstår är ju en stund av "lite lycka". När man får det förklarat så...jag då är det ju ganska självklart att det ska heta, Le Petit Bonheur.
Dom röda vinerna som jag tycker är helt underbara är Cuvée Fonslade Vieilles Vignes
, som består av 80% Grenache och 20% Shiraz och växer på stockar som planterades 1958, lagras på ekfat i ca 12 mån, productionen är 12 000 flaskor/år. Det andra vinet heter Felix Culpa, 80% Shiraz och 20% Grenache och är lagrat på ekfat i 12-18 mån, med en production på endast 1000 flaskor/år.
Tänker inte försöka leka Bengt F här utan nöjer mig bara med att säga att det är två grymma viner och att det bevisar att det hänt mycket positivt i Langeudoc på bara några få år.
Felix Culpa hur som, är Latin och betyder lite fritt översatt, Glada Fel....vet inte om det kan komma från att man gjorde något fel när man första gången producerade vinet, som sen visade sig att det blev riktigt bra istället.....vem vet, vem vet.

Titta gärna in på hans hemsida: www.fonslade.com

 

 

 


SPARRISENS DAG

Sparrisensdag på Åkersberga Växtförsäljning.

I helgen 5-6/5 var det Sparrisens dag...Vädret skulle bli sådär, men vi hade laddat upp med 300 Kg vit sparris nyimporterad från Tyskland och hoppades på full fart. Så Jürgen stod ute och sålde och pratade sparris, dessutom var det Olivolje provning av Restaurang GQs egen olivolja, som levereras av Antonio Sanches på DivinOil.
Vädret blev trotts alla hyfsat bra så folk strömmade till och 250 Kg, ett kvarts ton!! sparris gick åt...och ca 150 Kg av dom såldes till sen mätta och mycket nöjda gäster i serveringen.
Det var tre år sen vi instiftade sparrisensdag ute på Åkersberga Växtförsäljning, så det var lite nervöst när jag stod där kl 7.00 i köket och undrade....hur mycket ska man förbereda? Jag tänkte, att eftersom vi ändå skulle ha öppet även söndag så kunde jag ju ladda upp med en ordentlig förberedelse...och tur var väl de...vi sålde 192 portioner!! bara på lördagen, och sen 163 på söndagen.
SNACKA OM SUCCÉ...
Jag gjorde det i och för sig enkelt för mig och hade på menyn bara två olika sortes sparrisrätter, halv och hel sparris med Hollandaise och hel portion med Prosciutto och vinaigrette.
(recept ser ni i slutet av detta inlägg)
Ute i trädgården hade dom satt upp olika bord där man kunde få en olivolje-provning, olivolja som man sen kunde köpa...Jürgen sålde sparris och pratade om denna underbara lilla grönsak, köksmästaren från GQ, Marcus serverade sparrissoppa i små shotsglas för dom som blev lite kalla
(för skitvarmt var det trotts allt inte).
För dom som var intresserade så kunde man även köpa Jürgens sparrisbok...som jag verkligen kan rekommendera...intressant läsning och väldigt vackra bilder.
( är ni intresserade av boken, så skriv i bloggen så kan jag ordna så ni får köpa en.)
Sparris är ju underbart gott så det är ju något man bara måste äta...minst en gång under våren i alla fall.
Så jag tänkte ge er lite tips kring detta lilla fenomen.
Att tänka på när man ska köpa sparris är, vad det gäller vit då:
Försök hitta sparris som är i tjocklek ungefär som långfingret, gärna lite tjockare...och när ni plockar ihop sparris i affären så plocka ihop så ni har sparris i samma tjocklek, så slipper ni får små sladdriga ihop med "okokta" när ni sen ska äta dom hemma. Den stora frågan som kom upp under helgen hela tiden var...hur länge ska dom koka?
Jag säger så här:
Salta och sockra upp vatten i en vid kastrull, har ni en stekpanna med höga kanter så funkar en sån allra bäst.
Skala sen sparrisen, och när ni gör det, lägg den mot skärbrädan så ni har stöd, annars riskera ni att den bryts av...skala uppifrån och ner och börja då ca 1 cm från toppen...(Det finns riktiga sparrisskalare, men det går lika bra med en vass vanlig potatisskalare)...skär av ca 1 cm av slutet också, dom kan vara lite träiga längst ner och det är inte så gott. Koka sen upp vattnet, lägg i sparrisen och låt det sedan bara koka upp ordentligt dra sedan av pannan från spisen och låt sparrisen få svalna i sitt eget vatten.
Jag tycker detta är det bästa sättet att koka sparris på. Man får höra att man ska koka upp den och sen låta den koka allt från 3-6 minuter, jag brukar inte rekommendera att göra så för, en sak är säkert och viktigt att veta...DET ÄR JÄTTESVÅRT ATT SÄGA EN EXAKT KOKTID PÅ SPARRIS....varför??? Jo, dels är dom ju olika tjocka, men...det skiljer faktiskt från sort till sort hur länge och känsliga dom är när man ska koka dom. Risken är att om ni köper sparris, sen kokar den i ca 3-4 minuter och sen låter den ligga kvar i vattnet, är att när ni sen ska servera den så blir den sladdrig och när ni försöker lyfta ut den ur pannan, så hänger den som två ledsna taxöron på varje sida av sleven. Kokar ni bara upp den och drar den åt sidan...så kan ni, om den fortfarande är lite hård, snabbt låta koka upp vattnet igen och bara kort lägga ner sparrisen före servering. Risken för att ni ska få en sladdrig sparris är då lite mindre.
Vad serverar man till då?
Min absoluta favvo är med Hollandaise och en iskall Duvel...
Men i övrigt så funkar mycket till sparris, jag brukar dock rekomendera att inte krångla till det för mycket, det är ju sparrisen som är grejen så låt den få ha huvudrollen på tallriken. Så som jag nämt här ovan och som jag serverade den i helgen nu är kanon. Vill man inte bara ha nykokt färsk potatis och Holandaise så är den varianten med Prosciutto och vinaigrette underbart god, Prosciutton till gör ju rätten lite "matigare".
Så för dom som inte kan slå en Hollandaise:
4 Personer:
4 msk reduction ( koka ihop lite vittvinsvinäger, några persiljekvistar och vitpepparkorn)
4 äggulor
400 gram skirat smör
Blanda först reduction och äggulor, vispa det över sjudande vatten tills det blivit tjockt och poröst som lättvispad grädde. ta sen det skirade smälta smöret ( skirat betyder att man har separerat smöret från saltet och vattnat som finns i smör, det sjunker till botten när det har fått stått en stund) och under vispning tillsätt det lite i taget i äggblandningen, börjar det bli väldigt tjockt så ta lite vatten (som håller samma temp) och späd ut de lite, men ta inte för mycket vatten, jag brukar gärna pressa lite citronsaft i för att höja syran (och för att det är gott) , tar ni för mycket vatten och sen pressar i citron så kommer den bli väldigt lös. smaksätt sen med salt, peppar och lite cayennepeppar.
Vinaigretten:
Den är enkel, ta 3 tomater och skär dom i klyftor, skär bort kötet och tärna sen skalet i små tärningar, hacka rikligt med persilja, blanda sen det med en god olivolja (och det ska bara vara så pass mycket olja så att man så att säga limmar ihop röran, tänk på att ni också ska ha i lite balsamicovinäger) och god, gärna lite lagrad balsamicovinäger. Krydda med lite salt och peppar. En del brukar säga att man ska ha lite socker i vinaigretten, jag säger...akta för de, tar ni en bra balsamicovinäger så behövs inte de...och sparrisen är rätt "söt" i sig så det kan bli för mycket sött om man sockrar vinaigretten.
Nu har ni fått lite tips, så att nu ska det nog inte bli katastrof om ni ger er på att försöka servera denna gudomliga grönsak.
LYCKA TILL.

Måndag 17/4

RECEPT PÅ POTATISPLÄTTARNA.

Skrev ju igår om min mammas underbara potatisplättar igår och det fick jag höra idag, sorry mina vänner men här kommer det:
Vad som behövs är:
Potatismos från dagen innan.
Mjöl.
Ägg.
Mjölk.
Mängden av varje är lite svårt att säga, men för fyra portioner så behövs ca 1,5 Liter potatismos, 2 st ägg, ca 3 dl vetemjöl och mjölk. Börja med att blanda ihop allt utan mjölken, tillsätt mjölk lite i sänder tills ni har en jämn och fin smet, den ska inte vara rinnig och inte heller som en bulldeg, men man ska lätt med en matsked kunna göra små bullar som man sedan klickar ut i stekpannan. Stek som sagt var med hyfsat mycket smör så får ni frasiga kanter. ( om ni tänker servera med stekt rimmat fläsk, så stek fläsket först och spar sedan fettet som blir kvar i pannan, blanda ut det med smör och stek sedan plättarna i det.)
.
.
.
.
Roy Orbison - Black&WhiteNight.


Gillar ni bra musik......så kan jag starkt rekommendera en DVD med Roy Orbison som heter, Black&WhiteNight.
Roy Orbison with freinds och det är inte vilka freinds som helst, utan vad sägs om: Jackson Brown, T Bone Burnett, Elvis Costello, k-d Lang, Bonnie Raitt, I.D Souther, Bruce Springsteen, Tom Waits, Jennifer Warnes m.fl
Hela detta gäng av grymma musiker bildar bandet i denna spelning kring Roy, och dom lirar låtar som, Only The Lonely, Ooby Dooby, Running Scared m.fl.
.
.
.
.
Om ni kan komma över denna underbara DVD så plocka samtidigt fram en flaska med Gott tungt rött vin...ta fram ditt favvo-vinglas se till att du INTE kan bli störd...dvs, STÄNG AV MOBILEN. Skicka dina ungar på bio...gör allt vad du behöver göra för att du med säkerhet ska veta att du inte kommer att bli störd.
Slå dig sedan ner i soffan och njut.....jag lovar er att det kommer att bli en oförglömlig stund.
Har skrivit det förr här i min blogg, musik och rätt vin ihop är en upplevelse som kan bli lika minnesvärd som god mat och rätt vin ihop.
Själv tänker jag krypa i säng, lägga mig nära min Kärlek och somna sött.
God natt.

En enkel men grymt god söndagsmiddag.......

POTATISPLÄTTAR MED BACON OCH RÅRÖRDA LINGON

När mamma fick potatismos över så gjorde hon alltid potatisplättar med stekt fläsk och lingon.
Så det har blivit en absolut favvo, det är till och med så att när jag gör potaismos, så gör jag ALLTID mycket mos så det ska bli över till nästa dag, och det bara för att jag ska få äta denna gamla favvorätt.
Nu har jag ju utvecklat denna mammafavvo lite, vi använder ju potatis till väldigt många rätter, så det går ju i princip att servera dessa plättar till det mesta.
Eller som jag gör med dessa, hade lite bacon kvar i kylen....strimlade och knaperstekt det och blandade det sedan i smeten med lite hackad persilja.
Det viktiga sen......stek dom i rikligt med smör i lagom värme så blir dom så där härligt knaperstekta.
Servera plättarna sen med rårörda lingon och kall mjölk.

Men som jag skrev.....man kan servera dom till det mesta.
Något som är väldigt gott är om man har lite svamp hemma, det funkar med all sorts svamp.....stek den med lite lök och blanda i smeten och servera även lingon till där.....det är grymme gott.
Vill ni göra dom vegetariska så stekt upp rikligt med färsk spenat och blanda i smeten, gör sen en blandning på sik eller löjrom i lite cereme fraiche och servera till som en kall sås. Är man total vegeterian....så skit i den såsen.
Till Anka så kan man steka upp ostronskivling och blanda i smeten....sen steka små fina plättar och servera till med en god sås. behövs inte mer där....för det är fantastiskt gott.
Så använd er fantasi om ni sen blandar något i smeten eller till plättarna spelar ingen roll.
Lycka till.

Göra egen pasta är ju såååååå enkelt.....och gott.



Har ni inte gjort egen pasta hemma.....så är det dax att testa de.
Det är ju så enkelt.....men jag har ju ingen pastamaskin??!!......det har inte jag heller, och det hade inte farmors mor och inte hennes mamma heller....hur gjorde dom då? Jo....
DOM KAVLADE OCH KAVLADE OCH KAVLADE......dom har aldrig behövt en pastamaskin, ändå har dom gjort gudomlig pasta i många många år.

Recepet är lika enkelt:

ca 3 dl Durumvete
3 st hela ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt

Lägg durumvetet i en hög på diskbänken....gör en stor grop i mitten och placera dom andra ingredienserna där.....börja jobba från kant och innåt tills ni kan börja jobba ihop degen med händerna.....knåda allt ordentligt till en fast bulle....tillsätt lite durumvete om det behövs.....dela bullen i tre delar och låt dom jäsa lite under en handduk.



Sen kan ni börja kavla ut dom.....kavla från mitt mot kant och använd lite durumvete så att det inte fastnar.
Här är det viktigt att man kavlar ut den riktigt tunn ( 1 mm )
Sen kan ni med en kniv skära strimlor...tunna eller breda....gör som ni vill. ni kan stansa ut små rutor eller cirklar som ni fyller med vad ni vill.....vik sen bara över och fäst med lite vatten från fingertoppen...sen har ni egna pastakuddar. fantasin sätter stopp för vad ni kan fylla med.



Koka pastan i väl saltat vatten i ca 1 minut.

Det som jag gjorde denna gång var en Pasta med Scampi, färska tomater, chilli, vitlök, vit vin och persilja.
Enkelt...men mycket gott.


Contorno......tillbehör till grillen.....eller till vad man vill...eller så äter man bara dom.





Det finns ju massor av olika sidorätter, eller Contorno som man kallar dom i Italien, om man nu vill ha lite till det man ska grilla...vad man gör kan ju varieras i all oändlighet.....här är några förslag till vad man skulle kunna göra.

För det är ju lite så när man ska grilla, man kommer på massor med saker som man skulle vilja grilla och när man väl tänt grillen och börja fylla den med saker, så inser man ganska snabbt att allt kommer ju fan inte få plats....och inte tal om alla olika grilltider dom sakerna man valt har.....så det slutar med att man skiter i hälften och den hälften som fick plats går från väldigt lite grillat...till VÄLDIGT mycket grillat....suck.
Så vad att göra, jo man får satsa på lite bra valda contorno

Det jag brukar välja då är:

1. Sallad på Mozzarella, tomat, basilika, persilja och olivolja.
2. Ungsbakad Aubergine
3. Oranget Gojs ( Cole slaw på mitt sätt )
4. Rosmarinpotatis
5. Tapenad  med olivrostat surdegsbröd
6. Olivbruschetta


Inget av dessa saker är speciellt svåra eller ens specilella, men dom funkar alltid och till det mesta man grillar.
Sen är det ju så att väljer man ut råvarorna till dessa alla tillbehör med lite känsla och omsorg, så blir dom ändå top notch. Jag menar, det finns ju tomater....och så finns det ju tomater, ja ni förstår vad jag menar. Så välj med hjärtat, så kommer era tillbehör att innehålla såååååå mycket kärlek. :)
Till exempel så kan ni ju bara göra Mozzarella och tomatsalladen.....det finns små tomater av olika sorter, jag brukar välja små söta plommontomater, för dom tycker jag passar bäst....och när ni sen hackar persiljan och basilikan så ta rikligt med båda....blanda den sen med tomaterna ( som ni skurit i små klyftor ), lite flingsalt, nymalen svartpeppar....ringla bara lite fin olivolja över ( precis när ni ska servera den ), bara så mycket att den binder ihop örterna med allt de andra....vill man kan man servera en fin balsamicovinäger vid sidan om, som man själv kan ringla på.....jag tycker den förstör allt om man blandar in den tidigare....godare att ta lite tomatsallad och sen ringla lite balsamicovinäger över det hela. Och när ni köper Mozzarella...köp Buffel-mozzarella.....lite dyrare, man fan så mycket godare.

Man kan också göra som jag gjort på bilden....och servera den med bruschetta...det är grymme gott. Grilla gärna brödet på träkolsgrillen...pensla det med lite olivolja först.

Ungsbakad Aubergine......är lika enkelt, skär den bara i centimetertjocka skivor....häll ganska rikligt med olivolja på en plåt....lägg skivorna i oljan, efter ca en minut så vänd dom, dom har då sugit åt sig oljan och om det inte finns tillräckligt med olja kvar så kan man hälla lite olja på skivorna och gnida ut det med fingret....strö sen bara lite flingsalt och ta några varv med pepperkvarnen och sen in i ugnen på grill och maxvärme.....sätt plåten ca 3 cm från grillgallret......när dom fått en bra och fin yta ( var inte rädd för att ge dom ordentligt med färg ) vänd dom sen och gör samma sak. Sen är dom färdiga att serveras. lägg gärna lite tapenad på en skiva och rulla sen ihop den....mums.

Tapenaden blir ju grymt god om man gör den själv, det man behöver då är en mixer, man kan ju om man är flink med kniven göra en lite grovhackad variant. men jag brukar köra den ganska fin i en mixer.
Det ni behöver är lite goda kärnfria oliver....ska ni inte göra mycket, så köp oliver med kärnor och tryck ut kärnorna, inte så svårt, tar lite tid bara....men grejen är den att dom med kärnor smakar såååååå mycket bättre än dom färdigskalade man köper. sen behöver ni Italienska sardeller i olja, torkade tomater, kapris......ta så att ca 75% av allt är oliver...sen hur mycket ni tar av allt det andra är, tycker jag lite av tycke och smak.....jag tycker ni ska prova er fram...kanske tar en 5-6 gånger innan ni hittat rätt....och då kommer inte dom 5-6 gånger vara att ni får äta en misslyckar tapenad.....det gäller bara att hitta en skön egen blandning, och ni kommer att förstå vad jag menar när ni upplever detta...mat är ju nämligen upplevelse...alla recepet ska ni egentligen bara se som en vägledning.


Oranget gojs....är clowslaw på mitt sätt...finns säkert ett recept någonstans, jag gjorde denna variant då jag var köksmästare på Lidingbro Wärdshus 1984...och jag har inte hittat ett godare recept än. :)
Detta behöver ni:

  1. 1/2 vitkålshuvud, fint strimmlad
  2. 2 st  fint rivna morötter
  3. Riven pepparrot
  4. Krossad annanas
  5. Majonäs

    Hur mycket pepparrot ni tar är hur stark man vil ha den, jag älskar pepparrot så jag brukar ta hyfsatt mycket....ett tips är att ni smakar er fram.

    Rosmarinpotatisen är ju lika enkel......jag har ett recept på den här..leta i innehålssförteckningen, så hittar ni den.


Lycka till med grillningen nu.....sommaren är inte på långa vägar slut än.


Johan har haft sommarlov.....och har sommarlov än. :)

Har inte skrivit i min blogg på ett tag....men jag har faktiskt haft annat för mig....min blogg kan väl ses viktig i vissa sammanhang, men ibland finns det saker som går före.
Och det är min kärlek och mitt jobb......för dessa två saker är viktiga för mig....allra minst då min kärlek, Ulrika.
Men ge inte upp om det inte har skrivits något här i min blogg på ett tag...jag har INTE dött, jag har bara suttit på min balkong och zippat min JD. :)



Så nu har jag samlat på mig saker att skriva om....och det är ju så klart mest mat det handlar om då.
Men det har varit annt oxå....jag har inrett min balkong och det ska jag skriva om i ett eget litet inlägg.....där kan ni se hur man faktiskt med lite enkla och billiga medel kan göra er balkong faktiskt grymt mysig.....

Om jag ska börja med inredning??...näääää, det finns det andra som gör mycket bättre än jag....bland annat min polare på TV3 eller 5 eller va fan han nu inreder saker....Tom Bertling, det han gör är ganska coola och ibland lite galna saker. Gillart.....

Så nu kan ni förvänta er lite inlägg här och nu igen.....

Så.....håll i hatten....whiskyn...eller JD`n har gjort sitt i döskallen.

Kram på er....


Örtgratinerade Musslor och Scampi.......



LITE SMAKENS PÅ BALKONGEN.....

Äntligen är våren här och då är det ju så skönt att sitta på balkongen, eller i utemöblerna för dom som har hus.

Och vad passar då inte bättre än att fixa lite smått och gott till vinet?....att snaska på

Nu har jag valt att köpa frysta gröna musslor från Nya Zeeland.....men det funkar även med vanliga blåmusslor eller stora hjärtmusslor. (Det är bara att snabbt koka dom i lite vin.) Jag valde dom här bara för att dom just är färdigkokta och man behöver bara tina upp dom.

Gör så här:
Ta lika mängd olivolja och smör, lägg det i en liten skål och sätt det i micron i 15 sek...bara så att smöret smälter så ni kan röra ihop oljan och smöret. Hur mycket ni ska ta beror ju på hur många musslor ni har.....men räkna 40 gram av varje till ca 10 musslor och till 10 st scampi.

Hacka rikligt med persilja, riv två vitlöksklyftor och hacka smått ca 1-2 cm av en röd chilli. Rör ihopp det med blandningen och krydda med salt o peppar.



Lägg musslorna på en plåt och fördela blandningen över musslorna, sätt ugnen på grill och högsta värme.....gratinera i ca 5 min på högt läge i ugnen.

Scampin steker ni bara hastigt i lite rapsolja på hög värme i en stekpanna.....ta bort stekpannan när dom är färdiga och häll över resten av blandningen med olivolja och smör.

Gör lite rostat surdegsbröd i ugnen....recept till de finns bland dom andra recepten i kolumnen till vänster på förstasidan.

Servera sen allt på en stor bricka.....

Smaklig.



Vad gör caféerna med Espresson??!!.......



Nu är jag riktigt förbannad!!!!!.....

Har ju jobbat med kaffe och var det rosteriets ansikte utåt här i Stockholm i 4 år......kämpade då som en galning mot alla idioter som hade Caféer.....och försökte lära ut hur man ska göra en Espresso efter konstens alla regler.
Jag ska säga att jag gav faktiskt upp till slut, för att många som hade Café då, var ju inte direkt mån om att ens försöka få till en bra Espresso. Man kunde komma ut till ställen där maskinen var så skitig att det faktiskt inte ens gick att brygga en Espresso på den....det rann helt enkelt inte vatten ur den så det funkade.....istället strilade det ut en vass stråle som träffade ena sidan på den kopp som finns i handtaget, ur vad man bryggde sin Espresso.

Nu har det gått några år......och det har dykt upp riktigt bra ställen runt om i denna stad, och det har varit en fröjd att kunna åka runt i stan och veta att man faktiskt nu kunde få en bra Espresso lite var stans.
Framför allt har man lärt sig den ädla konsten att skumma mjölk.....som många före detta Pizzaägare inte kunde....som inte längre kan tjäna svarta pengar på sin Pizzeria, för att kollen har blivit så hård......utan skaffat sig ett Café för man kan ju köpa kaffe svart på Lidl....kontroll är på det sättet bra...självsanering kallar man det, hehe.....men hur som.

MEN!!!!.......

En sak som dessa mycket duktiga och seriösa Caféer nu har börjat med......och jag vet inte var det kommer från....är att göra sina Espresso så satans korta....och för att inte nämna hur man serverar en dubbel Espresso.

Kolla koppen ovan....det är en Dubbel Espresso från ett av dom mer populära och seriösa ställena på Söder...nu ska jag för att vara schysst, nämna att creman var mycket bra när jag fick den....men kolla mängden!!!

För dom som nu inte vet.....så ska jag dra det här lite snabbt.

En normallång enkel Espresso har en mängd på ca 4 cl.
Man kan servera en Espresso som en ristretto och då är den lite kortare.....dvs man brygger den inte lika länge....mängden på en sån är ca 2-3 cl.
Och en dubbel vilken av dessa du nu beställer...ska ju den då....efter lite enkel mattematik.....vara dubbelt så mycket.
Enkelt.....eller hur?

MEN!!!!

Då har man börjat...och det gäller framför allt när man beställer en dubbel...att göra dom så satans korta, så som den på bilden ovan.....mängden är ca 3-4 cl.....PÅ EN DUBBEL!!!
Detta är ju helt okej om man nu beställde en dubbel ristretto......men om man nu faller för dom grymt goda små bakverk som man då säljer och känner att en enkel Espresso blir för lite så man väljer en dubbel......SÅ SKA MAN FAN I MIG OCKSÅ FÅ EN DUBBEL.
Vilket borde rendera en Espresso i en kopp på ca 7-8 cl....inte 3-4cl......för ville jag ha en liten....då skulle jag ju beställa en liten.

SKÄRPNING.......

Ni är skitduktiga på att skaffa fram speciellt utvalda bönor och rostningar.....en del ställen har till och med tre, fyra kvarnar...och jag gillar den utvecklingen som fan.....Men sluta att göra espresson så satans kort.

Sen när jag ändå håller på att klaga...... :)

Jag gillar att dricka min Espresso med lite mjölk....kan tycka att en Cappuccino kan vara lite för mycket mjölk så jag beställer en dubbel Espressino.....vad händer??!!.
JO, tjejen/killen som står i kassan ser ut som ett levande frågetecken.....då brukar den som står vid Espressomaskinen säga lite över axeln.....- Han menar en Cortado.

Jag undrar då bara??   Man har en kaffemeny där alla sorter står med Italienska namn...varför envisas man med att kalla en Espressino för Cortado, som är spanska?? Jag brukar fråga.....och än är det inte någon som vet varför....konstigt tycker jag.

Men man får väl bara gilla läget.

Ha en skön fikastund nu.....när äntligen våren verkar ha kommit till oss.


Matlagningskurs på GQ..........






Brukar då och då hoppa in och hjälpa Jürgen och Margit på GQ och hålla i deras matlagningskurser, en som är mycket populär är deras hummermeny.
Man samlar ihop ett gäng glada amatörer och bokar in sig på en matlagningskväll.....Ni kommer att till slut sitta till bords och äta en fyrarätters-meny där ni själva har lagat huvudrätt och två desserter.
En mycket lärorikt och uppskattad kväll.....


Självklart får ni koka er egen hummer.....lära er hur man bäst "pillar" den, för att sedan göra klart hela huvudrätten.

Marmite på hel hummer.



Förutom att laga till denna underbara rätt, så gör ni även två desserter.

En för-dessert som är Creme Brüllé och en huvud-dessert som är
Inkokta blåbär med Vit Kanelglass.



Vit Kanelglass på gång.....



Creme Brüllé i ugnen.

När man sedan lagat allt detta klart så dukar man antingen upp i Gastroköket, där man lagat maten.....eler om man vill sitta ute i matsalen eller i eget rum, chambre separee.

Vin väljer ni sen antingen efter rekommendationer från krögaren eller efter egen tycke och smak/plånbok.

Det kan lovas en kul och händelserik kväll.......med mycket god mat och gott vin.





Gott tilltugg till vinet.....




Detta är mumma till det mesta....


Ett litet tips bara.....om ni nu stekte upp allt lamm och får lite kvar...ta fram det, skär upp det i tunnskivor, lägg det på en tallrik ta lite flingsalt, nymalen vitpeppar och en droppe olivolja på...servera det som tilltugg till vinet, drinken eller ölen.

Detta är sååååååå mums..

RSS 2.0