Örtgratinerade Musslor och Scampi.......

LITE SMAKENS PÅ BALKONGEN.....
Äntligen är våren här och då är det ju så skönt att sitta på balkongen, eller i utemöblerna för dom som har hus.
Och vad passar då inte bättre än att fixa lite smått och gott till vinet?....att snaska på
Nu har jag valt att köpa frysta gröna musslor från Nya Zeeland.....men det funkar även med vanliga blåmusslor eller stora hjärtmusslor. (Det är bara att snabbt koka dom i lite vin.) Jag valde dom här bara för att dom just är färdigkokta och man behöver bara tina upp dom.
Gör så här:
Ta lika mängd olivolja och smör, lägg det i en liten skål och sätt det i micron i 15 sek...bara så att smöret smälter så ni kan röra ihop oljan och smöret. Hur mycket ni ska ta beror ju på hur många musslor ni har.....men räkna 40 gram av varje till ca 10 musslor och till 10 st scampi.
Hacka rikligt med persilja, riv två vitlöksklyftor och hacka smått ca 1-2 cm av en röd chilli. Rör ihopp det med blandningen och krydda med salt o peppar.

Lägg musslorna på en plåt och fördela blandningen över musslorna, sätt ugnen på grill och högsta värme.....gratinera i ca 5 min på högt läge i ugnen.
Scampin steker ni bara hastigt i lite rapsolja på hög värme i en stekpanna.....ta bort stekpannan när dom är färdiga och häll över resten av blandningen med olivolja och smör.
Gör lite rostat surdegsbröd i ugnen....recept till de finns bland dom andra recepten i kolumnen till vänster på förstasidan.
Servera sen allt på en stor bricka.....
Smaklig.
Vad gör caféerna med Espresson??!!.......

Nu är jag riktigt förbannad!!!!!.....
Har ju jobbat med kaffe och var det rosteriets ansikte utåt här i Stockholm i 4 år......kämpade då som en galning mot alla idioter som hade Caféer.....och försökte lära ut hur man ska göra en Espresso efter konstens alla regler.
Jag ska säga att jag gav faktiskt upp till slut, för att många som hade Café då, var ju inte direkt mån om att ens försöka få till en bra Espresso. Man kunde komma ut till ställen där maskinen var så skitig att det faktiskt inte ens gick att brygga en Espresso på den....det rann helt enkelt inte vatten ur den så det funkade.....istället strilade det ut en vass stråle som träffade ena sidan på den kopp som finns i handtaget, ur vad man bryggde sin Espresso.
Nu har det gått några år......och det har dykt upp riktigt bra ställen runt om i denna stad, och det har varit en fröjd att kunna åka runt i stan och veta att man faktiskt nu kunde få en bra Espresso lite var stans.
Framför allt har man lärt sig den ädla konsten att skumma mjölk.....som många före detta Pizzaägare inte kunde....som inte längre kan tjäna svarta pengar på sin Pizzeria, för att kollen har blivit så hård......utan skaffat sig ett Café för man kan ju köpa kaffe svart på Lidl....kontroll är på det sättet bra...självsanering kallar man det, hehe.....men hur som.
MEN!!!!.......
En sak som dessa mycket duktiga och seriösa Caféer nu har börjat med......och jag vet inte var det kommer från....är att göra sina Espresso så satans korta....och för att inte nämna hur man serverar en dubbel Espresso.
Kolla koppen ovan....det är en Dubbel Espresso från ett av dom mer populära och seriösa ställena på Söder...nu ska jag för att vara schysst, nämna att creman var mycket bra när jag fick den....men kolla mängden!!!
För dom som nu inte vet.....så ska jag dra det här lite snabbt.
En normallång enkel Espresso har en mängd på ca 4 cl.
Man kan servera en Espresso som en ristretto och då är den lite kortare.....dvs man brygger den inte lika länge....mängden på en sån är ca 2-3 cl.
Och en dubbel vilken av dessa du nu beställer...ska ju den då....efter lite enkel mattematik.....vara dubbelt så mycket.
Enkelt.....eller hur?
MEN!!!!
Då har man börjat...och det gäller framför allt när man beställer en dubbel...att göra dom så satans korta, så som den på bilden ovan.....mängden är ca 3-4 cl.....PÅ EN DUBBEL!!!
Detta är ju helt okej om man nu beställde en dubbel ristretto......men om man nu faller för dom grymt goda små bakverk som man då säljer och känner att en enkel Espresso blir för lite så man väljer en dubbel......SÅ SKA MAN FAN I MIG OCKSÅ FÅ EN DUBBEL.
Vilket borde rendera en Espresso i en kopp på ca 7-8 cl....inte 3-4cl......för ville jag ha en liten....då skulle jag ju beställa en liten.
SKÄRPNING.......
Ni är skitduktiga på att skaffa fram speciellt utvalda bönor och rostningar.....en del ställen har till och med tre, fyra kvarnar...och jag gillar den utvecklingen som fan.....Men sluta att göra espresson så satans kort.
Sen när jag ändå håller på att klaga...... :)
Jag gillar att dricka min Espresso med lite mjölk....kan tycka att en Cappuccino kan vara lite för mycket mjölk så jag beställer en dubbel Espressino.....vad händer??!!.
JO, tjejen/killen som står i kassan ser ut som ett levande frågetecken.....då brukar den som står vid Espressomaskinen säga lite över axeln.....- Han menar en Cortado.
Jag undrar då bara?? Man har en kaffemeny där alla sorter står med Italienska namn...varför envisas man med att kalla en Espressino för Cortado, som är spanska?? Jag brukar fråga.....och än är det inte någon som vet varför....konstigt tycker jag.
Men man får väl bara gilla läget.
Ha en skön fikastund nu.....när äntligen våren verkar ha kommit till oss.
Matlagningskurs på GQ..........

Brukar då och då hoppa in och hjälpa Jürgen och Margit på GQ och hålla i deras matlagningskurser, en som är mycket populär är deras hummermeny.
Man samlar ihop ett gäng glada amatörer och bokar in sig på en matlagningskväll.....Ni kommer att till slut sitta till bords och äta en fyrarätters-meny där ni själva har lagat huvudrätt och två desserter.
En mycket lärorikt och uppskattad kväll.....
Självklart får ni koka er egen hummer.....lära er hur man bäst "pillar" den, för att sedan göra klart hela huvudrätten.
Marmite på hel hummer.


Förutom att laga till denna underbara rätt, så gör ni även två desserter.
En för-dessert som är Creme Brüllé och en huvud-dessert som är
Inkokta blåbär med Vit Kanelglass.

Vit Kanelglass på gång.....

Creme Brüllé i ugnen.
När man sedan lagat allt detta klart så dukar man antingen upp i Gastroköket, där man lagat maten.....eler om man vill sitta ute i matsalen eller i eget rum, chambre separee.
Vin väljer ni sen antingen efter rekommendationer från krögaren eller efter egen tycke och smak/plånbok.
Det kan lovas en kul och händelserik kväll.......med mycket god mat och gott vin.
Gott tilltugg till vinet.....

Detta är mumma till det mesta....
Ett litet tips bara.....om ni nu stekte upp allt lamm och får lite kvar...ta fram det, skär upp det i tunnskivor, lägg det på en tallrik ta lite flingsalt, nymalen vitpeppar och en droppe olivolja på...servera det som tilltugg till vinet, drinken eller ölen.
Detta är sååååååå mums..
Lammstek med Rosmarinpotatis......

Denna rätt är också en mycket enkel med ruskigt god rätt....
Brukar göra denna rätt när jag egentligen bara vill dricka ett gott vin men ändå vill äta lite mer än bara olika charkuterier.
Gick på Willy´s och funderade på vad jag skulle laga och hittade färsk benfri lammstek till extrapris, och det är just sånna här små erbjudande som man blir så glad att hitta.....färsk Lammstek för 129 :-/kilo....kanon ju.
Steker man detta på rätt sätt så blir det precis lika bra som all annan kött, som är betydligt dyrare och som inte alls är en garanti för att det ska bli bra...bara för att det är dyrt.
Det enda som denna rätt behöver är lite förberedelser, jag har här styckat upp lammsteken i sina olika delar, innanlår, ytterlår, fattigmansfilé och rostbiff. Jag vet inte hur jag på ett enkelt sätt ska kunna förklara det här mer än att säga att om ni följer hinnorna i steken så kan ni lätt dela upp den hur som i mindre bitar....ni behöver egentligen inte ens kniv, utan det är bara att låta fingrarna dela på bitarna....kan behövas skäras lite för att dela dom.
Putsa däremot bort lite fett och senor, ni kan se att det ligger en del senor utmed köttet på en del bitar....det ska ni försiktigt putsa bort.....skär ochså bort en del fettbitar som sitter utmed kanterna....Ni ska helt enkelt snygga till bitarna, ta bort det som hänger utanför (ja, ni förstår nog vad jag menar....snygga till som sagt)

Lägg sedan delarna i olivolja med lite vitlök, rosmarin och lagerblad.....för när ni nu har styckat den såhär så tar ni bara så mycket kött som ni behöver när ni ska äta. Dom andra bitarna som blir kvar ligger bara och gottar sig i oljan ett par dagar och blir egentligen ännu bättre.
Stek nu köttet på hyfsat hög värme ordentligt på alla sidor.....Ta gärna några vitlöksklyftor som ni har skurit i bitar (ni behöver inte skala dom) lägg ner dom och låt dom steka med....ös köttet då och då. När bitarna fått fin färg så lägger ni upp dom på en plåt och sätter ni dom i ugnen, som ska vara högst 100 grader....stek dom tills köttet har nått upp till 58 grader.
Potatisen, som ska vara av en fast sort.....är bara att skära i lagom klyftor/båtar och koka dom i lite saltat vatten....koka dom inte riktigt klara. Häll bort vattnet och lägg upp dom på en torr handduk.....häll en lagom mängd rapsolja i en stekpanna, stek sedan potatisen fint gyllenburn och krispig.
Dom bitar av köttet som ni putsat bort...lägg ner dom bland potatisen och låt dom steka med....dom ger en god smak åt potatisen (putsbitarna blir också knapriga i värmen och är dessutom grymt goda att knapra isig efteråt...så släng dom inte).....avsluta allt med att krydda med rosmarin, en klick smör, salt och peppar.

Vill ni så kan ni bara servera det som det är nu.....eller om man vill ha det lite finare, skär en enkel tomatsallad med lite rödlök och färsk basilika och servera till.
Trotts allt så gjorde jag ju detta som tiltugg till vinet....men ville ju som sagt bara ha lite mer än kalla charkuterier.
Vinet??.....
Ja, vad var det för vin som fick mig att göra allt detta då?
Jo, det var en Picáie från Veneto av en producent som heter Cecilia Beretta, druvorna är Corvina, Cabernet Saugvinon och Merlot. En del av druvorna får torka innan dom pressas och detta gör att vinet får en väldigt fyllig med mjuk stil.
Finns på systemet till den blygsamma summan av 134 riksdaler.

Lycka till......