Lammsalsiccia med Dinkelspagetti



Så...då var det dax igen då......något gott och lättlagat till helgen.


Jag köper mitt på kött på Sandströms som ligger i söderhallen, dom har ju också haft en butik inne på Willy´s i Älvsjö......nu har dom tyvärr fått stänga den filialen för att alla snåljåpar handlat annat kött billigare från Willy´s färdigförpackade produkter....man har inte riktigt förstått det där med att ha en manuell köttdisk och dom små specialliteter som man kan köpa där.....som t ex deras egen tillverkade tryffelsalami..mumma de :)

Men, men....nu är det ju som det är....och Sandströms finns ju kvar i söderhallen, så man får väl palla sig dit då.

Det är nämligen där jag alltid har köpt Salsiccia när jag vill ha det hemma....dom gör Salsiccia med lite olika smaksättning, brukar oftast köpa deras naturella då jag oftast vill ha en ren smak på den. Men vill man testa något annat så ska man absolut köpa deras Salsiccia gjord på Lamm.....den är grymt god.

Så receptet här nedan är då gjort på den underbara lilla korven.

Så det ni behöver är ( 4 pers):

  • 6 st Lamm-Salsiccia, skurna i 1/2 cm skivor
  • 3 st färska tomater, skurna i små bitar
  • 2 st Vitlöksklyftor, rivna
  • 1/2 Röd Chilli, urkärnad och fint strimlad
  • 1 1/2 dl Vitt vin
  • 1/2 burk krossade tomater
  • 25 gram Smör
  • Rikligt med hackad Persilja
  • Rapsolja, att steka i
  • Salt och Peppar
  • Spagetti, Dinkel eller fullkorn

    Börja med att förbereda alla saker, skär, hacka och riv. Och sätt på pastavatten.......och salt nu så det smakar salt vatten....inga fåniga 2 nypor salt i 2 liter vatten. Är ju som att ha i två droppar badskum i badet....händer ju ingenting :)

    Ta fram en stekpanna med höga kanter, har ni inte de så funkar det lika bra med en kastrull, hätta upp den ordentligt ( annars börjar det koka när ni lägger i köttet ). Skvätt i lite rapsolja och lägg i korven, stek den så att den får färg och blir stekt på båda sidor, så gott det går. När det är gjort så lägg i allt annat utom persiljan och smöret. Låt det koka i ca 5-10 min....bara så att det får koka in lite, avsluta med lite salt och peppar och lägg sedan i persiljan och smöret. ställ åt sidan, när pastan är färdig slå av vattnet och blanda sedan ihop det med korven......blanda det väl och servera det med Parmesanost.

    Till detta ska ju självklart drickas ett gott Italienskt rött vin. Och glöm inte lite gott vitt surdegsbröd, att doppa i såsen.



Lycka Till.....Johan.

Anno 1790 - En Svt Drama-production........


Foto: Johan Wallin

Har i 4 dagar varit med och spelat in en serie som ska gå på Svt i höst......som heter Anno 1790.
Jag blev castad och skulle till Svt Drama och provspela för en roll som fyllgubbe, jag gick dit och gjorde det.....efter en vecka ringde dom och sa att jag inte skulle få den rollen, men.....regisören som såg min provspelning för den rollen tyckte faktiskt att jag var så bra att hon istället skulle försöka hitta något annat till mig. Kul tyckte jag, som när jag gick därifrån tyckte att jag gjorde en sådär-insats då....men där ser man hur fel man kan ha.
Jag hörde inget mer från dom, så jag trodde att dom glömt mig.....Men!!...( jag vet....Tony och jag ) Men!!....dom ringde till slut och ville att jag skulle vara med i avsnitt 10, för att där som statist, spela statsmakt ( dåtidens polis ) Dom, bokade upp mig för 4 dagar....
Att vara med som statist i dom flesta fall är ju sådär.....men dessa 4 dagar har varit skitroliga.


Foto: Mårten/ Pampas prod.

Vi gjorde en scen där jag fick skjuta med en riktig musköt ( Ja....det är jag som står där på knä och skjuter ) och träffar skurken i armen.



Foto: Mårten/ Pampas prod.


Handlingen tänker jag inte avslöja, det får ni se i avsnitt 10, som förmodligen sänds någongång i september el oktober, tror jag.
Men jag tror att detta kommer att bli en mycket bra serie....så det är värt att spana in den när den börjar sändas.

Vi filmade en hel dag ute på Lidingö (måndag) och hade grym tur med vädret, så jag fick en hel del sköna bilder.


Foto: Mårten/Pampas prod

Plus en hel del sköna stunder i solen...att spela in film, är mycket dötid...men när det är sånt här väder, så spelar det ingen roll.

Så det blev mycket fika i solen.....men också en hel del action, vi jagade denna skurk igeom skogarna ute på Lidingö.
Skurken heter Märta Raxelius och spelas av Sara Turpin.


Foto: Johan Wallin



På Tisdagen åkte vi till Hällabrottet i Kumla, där hade man byggt upp en kuliss från 1700-talet.



Foto: Johan Wallin


Var fantastiskt kul, då jag också kunde fota lite mellan tagningarna.
Klart man måste passa på att få lite andra bilder på sig själv....så dom hjälpte Mårten på Pampas Production mig med att ta. Ställde kameran på High-speed och när jag fick tillbaka den så hade Mårten dragit iväg 300 bilder....men några blev ju riktigt bra.
TACK Mårten för de.


Foto: Mårten/Pampas prod



Dom hade ju självklart byggt upp ett horhus också, men jag blev tagen på bar gärning.....när jag skulle smita upp dit.

Hur som....Vi hade som sagt mycket kul....och det var ett skönt gäng som var med och filmade, på bilden nedan ser ni mig med min "chef" Nordin.


Foto: Mårten/Pampas Prod

Nordin, som är chef över statsmakten, spelas av Richard Turpin.


Foto: Johan Wallin


Huvudrollen i serien heter Johan Gustav Dåådh och spelas av Peter Eggers



Foto: Johan Wallin



Så TACK Svt för dessa dagar.

Det var otrolig kul att få vara med i denna production......och om den går bra när den sänds sen......så kommer det kankse bli fler scener som statsmakt.

Så om ni ser en underlig figur smyga omkring på stan......så är det bara jag, som övar för framtida scener.  :))


Foto: Bill/Statist


Serien är på 10 avsnitt och kommer att börja sändas i slutet av augusti.




En lördagkväll hemma behöver inte vara så tråkig........

Lördag 26/3 - 2011

Har ju min Dotter varannan vecka, vi byter onsdag vilket betyder att jag har Linn här "hela" helgen, vilket är kanon.....och då Linn är väldigt aktiv så är lördagen full bokad...



klättring på förmiddagen och sen handbollsmatcher på eftermiddagen.....sen ska man ju hinna med allt de andra också. Handla och så.....

Är det fint väder så är ju en fika på Strandvägen 56 ett måste......Pappa måste ju få hälsa på sina vänner och Café 56 på just Strandvägen 56 drivs av två av mina godaste vänner.....sen har ju det blivit ett samlingställe för alla andra vänner också.
På sommaren är det oftast utgångspunkten för många hojtrippar då vi samlas där för att ibland sen väsnas på stan eller ta en skön trip ut mot landet, och eftersom vi är snälla och treviga killar så blir det oftast en trip ut mot från stan.




Men oftast så blir det att hänga på båtmacken och sörpla en kaffe.

Men.....denna lördag så blåste det för kalla vindar så det blev, efter att Linn lirat handboll och torskat med 10 - 5, en shoppingtur till Willy´s för att inhandla snask till en lördagskväll hemma.

Så....vad hittar man på då da??!!

Inte lätt ska jag säga....titta på TV går ju skitbort....inte för att vi inte gillar att titta på TV, utan för att det är ju BARA skit på den. Man har ju gått på hela den där skiten med en massa kanaler, Canal +, Viasat sport, film, äventyr eller vad det nu fan heter......för det dom sänder är ju bara en satans massa repriser...ikväll gick Men in black II för 27e gången!! Typ.

Man jag zappar bland kanaler blir skitglad för man hittar en guldfilm....Ben Hur.....ja jo...men vilken då??? Jo, inte är det orginalet från 1959....( ni vet det året då allt bra kom till, hehe......jag föddes då ) med Charlton Heston, Jack Hawkins m fl..utan en nyinspelning fråm 2010??!!!!!
Och dum som man är så kollar man inte sånt innan. Utan det märker man när man har käkat, druckit minst två glas vin, diskat, satt på sig mysuniform  och byggt upp en jätteförväntan om en grym filmkväll och till slut sjunkit ner i soffan och rattat in rätt kanal.

SUCK.....att man aldrig lär sig.



Jo...man såg väl ut sådär då jag sen upptäckte det!!!

På tal om mat.....satt ju in ett recept på hur man gör en grymt god pasta med scampi och musslor.....tror ni att jag gjorde den...glöm de!!...när jag skulle börja så kom jag på att en risotto skulle vara mycket godare, så jag gjorde en sån, fast med samma ingredienser som till pastan. och det kan jag säga...den risotton blev nog den bästa jag någonsin gjort ( lovar att jag ska sätta ut receptet senare ).



Sen gjode jag och Linn rostade surdegsskorpor som vi doppade i tapenad och kollade på AFV ( Americas Funniest Homevideos ) För det var ju det de blev istället för Ben Hur.

Så...vem har sagt att en lördagskväll måste vara tråkigt?

Man fick ju god mat, rostade surdegsbitar, tapenad, Rött Italienskt vin
och
Americas Funniest Homevideos.



Sov gott så småning om...


En lättlagad och grymt snaskig Pasta......




Pasta med Scampi, musslor, färsk tomat, vitlök och chilli........


Denna Pasta är en favvo...som även min 12-åriga Dotter gillar skarpt.
Den består endast av Scampi och stora Green Musslor ( tycker man inte om dom så kan man skita i dom.... :)  ) Den är dessutom väldigt lättlagad och snabb att göra.

Detta behöver ni: 

( 2 pers )

  • 10-12 stycken Scampi, dela dom bara på mitten
  • 6-8 st Green Musslor
  • 2 st Vitlöksklyftor, rivna
  • 3 cm Röd Chilli, dela på mitten, kärnor bort sen i finskurna strimlor.
  • 1 dl Vitt vin
  • 3 st mogna tomater, skurna i små tärningar
  • Rikligt med hackad bladpersilja
  • Pasta. valfri sort. ( Papardelle eller som jag valt, en fullkornsspagetti )
  • Salt o peppar

Förbered allt genom att göra som det står ovan, sätt på Pastavatten ( glöm inte att salta det väl, en del sätter på pastavatten och det är väl ca 2 liter, minst....sen tar man en nypa salt och tror i det att man saltat vattnet??!! eller hur ). smaka av vattnet efter att ni saltat och då ska man känna att det är saltat!!! Så, nu är det gjort.....

Ta en kastrull eller en stekpanna med höga kanter....låt den bli ordentligt het, slå i lite rapsolja...här kan ni salta och peppra scampin innan....nästan direkt efter slänger ni ner scampin....fräser runt den i  ca en minut, ta undan pannan från värmen och lyft ur scampin....ställ sedan tillbaka pannan låt den bli lite varm igen utan att bränna det som är i ( gör ni det så är alt förstört, så akta!!! ) slå i vinet och låt det koka upp, lägg sedan i tomat, vitlök och chilli och koka det i någon minut...bara så att tomaten får koka sönder lite...lägg sedan i scampin och musslor låt det snabbt koka upp igen....vänd sedan ner persilja och en liten smörklick......smöret gör allt så där härligt krämigt.

Det ultimata är att tajma pasta och detta med varandra så att ni så att ni kan blanda ihop detta direkt....skulle nu det vara så att scampi o musslor får vänta lite på pastan, så är det inte så farligt....för om ni direkt när ni hällt bort pastavattnet slår den varma pastan över scampi o musslor......så blir ju allt varmt igen.

Servera direkt med ett lätt rött vin, en Briccotondo Barbera från Piemonte......75 pix på systemet.


Lycka till...Johan.

Taleggio en grym Italiensk ost........





Denna underbara ost från Italien......

Jag vet att jag tidigare har skrivit att man kan rosta sitt överblivna surdegsbröd i ugnen för att sen ha dom att doppa i tapenad.

Vad ni man mer kan göra är att stänka lite olivolja på det innan ni rostar de.....när det sen är färdigrostat så strö lite flingsalt över de och servera det till en vällagrad Taleggio.

Taleggio är en Italiensk halvmjuk kittost gjord på komjölk som tillverkas i och omkring staden Taleggio i Lombardiet.
Den lagras vanlgigast i 6-10 veckor, men det gör inget om den är lagrad längre :)

Glöm inte att dricka ett gott glas rött vin till....och att ta fram lite tapenad också....combon är grym.

Smaklig.


Rapsolja i matlagning.....



Ett litet tilllägg vad det gäller att steka i oljor....

Nämde i ett tidigare recept att om man steker i olivolja, så ska man passa sig för att hetta upp olivoljan för kraftigt, eftersom det inte är bra att göra så....olivolja tål inte höga temperaturer, sen så förstörs många av dom nyttiga sakerna som finns däri...speciellt gäller det kallpressad olivolja.

Så mitt tips är att stek i rapsolja....och denna rapsolja från Skåne är dessutom mycket god.





"Risotto" på matvete och kycklinghjärtan.





Detta som jag lagat här är mycket godare än ni någonsin kommer att ana.....
...det är ärligt talat vansinnigt gott.

Kycklinghjärtan....urk!!!...säger säkert dom flesta nu, innälvsmat går ju inte att äta!!! men vänta lite där.....kycklinghjärtan är förvisso det, men till skillnad från andra inälvor som fungerar som reningsverk i kroppen så är ju hjärtat INTE det. Hjärtat en ren muskel som inte innehåller något fett alls, men däremot myckat andra viktiga näringsämnen. Och det är dessutom en mycket billig råvara....WILLYS tar endast 19.50 för 500 gram!! Billigt och mycket nyttigt. Det enda ni behöver göra att skära bort den lilla del av pulsådern som sitter kvar.
Kycklinghjärtan kan man steka upp ( med lite vitlök och persilja )och bara ha som tilltugg till öl eller vin.....eller använda de i maträtter som denna.

Så...det ni behöver är:

  • 500 gram Kycklinghjärtan
  • 5 dl Matvete
  • 1 burk passerade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl svampbuljong ( blanda en knorr buljongtärning i vattnet )
  • 1 Röd lök
  • 2 stora klyftor vitlök
  • 3 cm röd chilli, dela den och skär bort kärnorna....strimla den sen fint.
  • 2 st färska tomater, skurna i små bitar
  • 2 msk olivolja
  • 25 gram smör + 25 gram smör att avsluta med.
  • 2 dl nyriven Parmesanost ( köp inte färdigriven.....inte bra )
  • 1 1/2 dl hackad bladpersilja
  • Salt o Peppar
Börja med att putsa kycklinghjärtana, det enda ni behöver göra är att skära bort den lilla del av huvudkroppsådern som sitter kavr på hjärtat, sen delar ni det på mitten så ni får två halvor.
Förbered allt det andra. Blanda buljongtärningen med vattnet och dom passerade tomaterna så att det blir som tomatsås, behöver inte vara varm, se bara till att det blir blandat ordentligt. Hacka lök och persilja, riv vitlöken och Parmesanosten.
Ni ska nu göra med Matvetet på samma sätt som ni gör en risotto.....
Sätt på en kastrull på hög värme, häll i olivolja och 25 gram smör.....när det har smält och börjat puttra lite så slår ni i lök, vitlök och chilli och låt det putra i kastrullen en kort stund häll sen i all matvete, låt nu fettet koka in i matvetet, slå sen på allt vitt vin och låt det koka in ordentligt, är katrullen mycket varm så att det fräser ordentligt, så kan ni ta bort den från värmen en stund......ni kan nu sänka värmen till medel...vinet ska koka in sakta in i matvetet...inte ångas bort. Börja nu med att tillsätta tomatsåsen och dom hackade tomaterna lite i sänder....glöm inte att röra hela tiden....gör så tills ni känner att matvetet har blivit al dente ( smaka av då o då så håller ni koll på detta ), avsluta sen det hela med att tillsätta 25 gram smör, den hackade persiljan och den rivna Parmesanen....smaksätt med salt och peppar.
Hetta nu upp stekpannan riktigt het....om ni har Teflonpanna så akta, dom tål inte lika hög värme som en gjutjärnspanna.
Ett tips här nu är: eftersom det inte är bra att slå olivolja i en jättehet panna ( olivolja mår inte bra av att hettas upp så hårt ) gnid istället in kycklinghjärtarna ( heter de så??? ) i salt, peppar och olivolja....då är risken mindre att olivoljan överhettar.....det är viktigt att pannan är "svinhet", annars ångar inte vätskan bort och då börjar det koka istället....har ni teflonpanna så stek lite åt gången. Stek hjärtana i 5 min samtidigt som ni rör runt hela tiden.....häll sedan hjärtana i matvetet...servera det hela som en ragu med lite gott bröd till och gärna ett glas vin.





Jag lovar er....detta är beroendeframkallande och det är svårt att hitta en så god och näringsrik middag för så lite pengar.

VÅGA TESTA DETTA.

Lycka till

Johan.

Gott till vinet....eller ölen.




Rostat Surdegsbröd och Tapenad
.


Ett litet tips som ni kan använda som tilltugg till vinet....eller för all del även till ölet.

Ni har säkert sett det bröd som man kan köpa på lite större livsmedelsbutiker, sånt bake-off som butikerna själva bakar av. Surdegsbröd som säljs som både ljust-, mörkt-, oliv- eller pumpabröd. När ni köper bröd till frulle så köp lite extra då....det gör inget om det sen ligger och blir lite tråkigt i påsen, för framåt kvällen tar ni fram påsen...skivar upp brödet i tunna skivor, rostar det i ungen tills det är gyllenbrunt.....servera det med lite tapenad, så har ni ett perfekt tillbehör till ert vin sen på kvällen, antingen om ni ska gäster eller bara vill ha något att små äta på medans ni gör er ordning för kvällen. Bra mycket nyttigare än chips eller jordnötter.


Vill man ha lite mer, så kan man ju bara köpa lite olika charkuterier och servera till......
.....jag lovar, ni kommer att bli beroende.

Ha de bäst.

Gott vin i box.....



Detta kan rekommenderas starkt.....


Vinet finns på flaska på systemet kostar då 98 kronor.....
Denna box,
Gnarly haed zinfandel 2008 från California USA kostar 249 kronor
(behöver dock beställas ).....
vilket innebär i runda tal 60 kronor flaskan, då boxen innehåller 4 flaskor.

Rena fyndet i jämförelse.

Chokladen är Marabou´s Premium 70% med Sea salt och Pecannöt.

MUMS!!!!


Svamp och Tryffelrisotto....




Svamp och Tryffelrisotto

Risotto är väl så Italienskt en maträtt kan bli, man kan variera den egentligen i all oändlighet och den har sina rötter i norra Italien. Har väl blivit lite av Italiens nationalrätt. Sättet att koka sin risotto är egentligen den samma, man avnvänder någon slags fond beroende på vad man sedan ska ha i risotton ( kött, fisk/skaldjur eller svamp ).

Man börjar först med att "fräsa" riset i lök/vitlök och smör el olivolja, när riset har blivit så att det ser genomskinligt ut, så slår man på vinet ( rött el vitt ) och låter det helt absorberas av riset, man sänker då värmen på spisen till medelvärme och börjar med att lite i taget att tillsätta fonden, nu kommer det viktiga......SLUTA ALDRIG ATT RÖRA....det är viktigt nu att man som sagt rör hela tiden medans man lite åt gången tillsätter fonden....det som händer då är att stärkelsen släpper från riset och gör att risotton får sin karakteristiska mjuka krämiga struktur.
När man kommer mot slutat av all fond, så smaka av riset då och då....så att ni håller koll på att riset fortfarande har lite kärna, är "al dente" ( Det är inre säkert att all fond behövs ). Risotton ska vara simmig.....sen avslutar ni det hela med att ha i parmesanen och smöret. Rör ut det så att osten smälter ordentligt.

Servera direkt, med lite parmesan vid sidan så om man vill, kan riva lite ovanpå risotton.


Detta behöver du:

  • 30 gram Torkade Trattkantareller, blötlagda.
  • 100 gram Portabella, Hackad i mindre bitar.
  • 5 dl Risottoris ( Avorio el Carnaroli )
  • 1 Liter kyckling och svampbuljong ( en tärning av varje )
  • 2 dl Vitt vin
  • 1/2 hackad Gul lök
  • 2 st rivna el hacakade Vitlöksklyftor
  • en rejal kvist färsk Rosmarin ( banka kvisten lätt så att oljorna frigörs )
  • 1 1/2 msk olivolja och 20 gram smör
  • 3 dl Riven Permsanost
  • 50 gram Smör och 2 tsk vit tryffelolja elller 25 gram tryffelsmör och 25 gram Smör
  • salt
  • peppar


    Innan ni börjar, så måste ni förbereda alla ingredienser så att ni sen kan laga risotton utan att ni behöver göra avbrott för att hacka, riva eller fixa med något annat. Glöm inte att blötlägga dom torkade trattisarna ( men det behövde jag väl inte säga )


    Först, smält smör och olivolja i en kastrull, tillsätt löken, rosmarinen, svampen och riset, låt det puttra ihop en kort stund tills riset ser genomskinligt ut, tillsätt då vinet och låt det helt koka in i riset. Sänk värmen till medel varmt och börja tillsätta fonden lite i taget, det är viktigt nu att riset inte stormkokar för då ångar fonden bort för mycket istället för att koka in i riset, och att ni konstant nu rör i riset. När det har kokat in lite grann så tillsätter ni mer fond.....så håller ni på så tills ni börjar komma mot slutet av fonden, börja då att smaka av riset lite då och då....för att hålla koll på så att ni får riset "al dente" ( riset ska ha lite tuggmotstånd i mitten, överkokt ris är INTE gott ). Det gör alltså inget om det blir fond över....det kan nämligen hända :)
    När ni fått riset så, tillsätter ni den rivna osten och smöret. Avsluta det hela med salt och peppar.

    Ni kan som sagt servera lite Parmesan vid sida om för den som riva lite extra uppe på.

    Denna rätt kan ni äta som den är, eller varför inte göra dom vitvinsbrässerade kycklingklubborna som jag har på min blogg också.
    Det ihop med ett gott rött vin från norra Italien, till exempel en Langhe Nebbiolo från Pio Cesare, 119 pix på systemet.

    Lycka te.....Johan.


Utkast: Mars 10, 2011




Pumpasoppa med knaperstekt Prosciutto

Detta behöver Du till denna goda soppa:

  • 1,5 kg Pumpa, ca 800 gram pumpakött
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl kycklingbuljong ( använd Bongs Touch of Taste, flytande)
  • 1-2 dl vispgrädde
  • en rejäl klick smör......när ni mixar allt. ( går bra med en liten klick också )
  • fyra skivor prosciutto, strimlade.


Denna soppa går fort att göra.....den behövs dock mixas.
Förbered allt först, skala och kärna ur pumpan, ta ut kärnor och det "skägg" som dom sitter fast i. Skalet skär ni enkelt bort med en kniv ( Ni börjar förstå varför en vass kniv är bra nu, hehe ), skär sedan pumpaköttet i bitar.
den gula löken och vitlöken likaså.....alla dessa bitar fräser ni lätt sedan i lite smör ( vill man kan man ha lite färsk röd chilli också, ger lite piff på de hela ) slå sen över vinet och buljongen, koka detta sedan sakta tills pumpan är mjuk ( ja, ni vet som potatisen ska vara, när ni gör potatismos ) slå sen allt i mixern eller om ni har en stavmixer så kan ni mixa direkt i kastrullen, ta inte med all vätska ni ska ha lite grädde i också, tar ni allt så kan soppan bli för lös. Den ska ju vara lite tjock, det är ju ingen buljong :) och glöm inte smörklicken.....och salt och peppar.
Stek den strimlade Prosciutton i en het panna så att den blir knaprig. Servera med att lägga Prosciutton som en liten ö i mitten, ringla sedan lite olivolja runt "ön".
Gott till, är lite vitt surdergsbröd i skivor som ni penslat med olivloja och grillat lätt.

Till detta dricker jag gärna ett vitt vin, men en kall öl passar kanonbra de me.

Lycka te....



Musik och Vin.....kan bli en grym Combo.




Musik och Vin.....en strålande combo.

Det finns ju massa så kallade förståsigpåare inom njutningsbranschen.....och en del skulle kanske syssla med annat...men hur som, man har ju i många medier program där man parar ihop mat och vin, en av dom coolaste är ju trotts allt B. Fritiofsson.....när han liksom ibland grymtar fram sina yttalanden om vin ihop med mat, en skön filur.
Men jag har ett annat förslag......

En av mina bästa vänner har Ljudkompaniet i Uppsala, och förr samlades ett gäng musikälskande polare en kväll i månaden för att spela musik, vinylskivor då, tror dom kallade sig för klubb Kongo.....kan minnas fel där...det dom gjorde då var att göra olika teman där man kopplade ihop musik med olika saker....en idé som jag då hade, men som aldrig blev av var att kombinera ihop musik med vin.....och varför inte...om man nu vill njuta sitt vin och inte är hungrig....ska man skita i vinet då.....nääääää, vad att göra?? Jo, gå in i din garderob ( där har jag mina vinylskivor  i alla fall) fundera lite på vad du är sugen på för vin, leta sedan upp en skiva som passar.....öppna ditt vin,sätt på skivan, sjunk ner i soffan...hur djupt beror väl på vad du valt ( och hur mycket du har hunnit dricka innan ) skruva upp volymen....skit i grannarna för detta är din stund....och njut.

Tänk dig ett tungt, härligt rött vin.....och Tom Waits, lite lagom hög volym...vem fan behöver mat då??

Och när man gör detta tänk på en sak.....Du ska inte störas!!!...lås in ungar eller dumpa dom hos svärmor....släng ut kärringen/gubben...detta är din stund och den för fan inte förstöras av skrigia ungar eller en frågevis/kärlekskrank/städgalen kärring/gubbe.

Så......Skit i melodifestival och all annan satans dynga på dumburken.....plocka fram ett skönt rött vin och din favvoskiva....njut och låt lördagskvällen bli din.....och Du....bara din då.

Som han med stegen sa......skål ta me fa´an.




Gott att ta med.......



Jag och min Dotter, Linn har activitetsdag idag.....eller rättare sagt Linn har det....hon klättar först på Karbin, Västberga och sen lirar hon handboll, två matcher i rad...då behöver man kunna fylla på med bra energi.
Och då är detta ett gott tips att ta med:

Avocado och kaviar på nyttigt bröd.

Toppa det med lite olivolja, flingsalt och nymalen vitpeppar.

MUMS.

Johan´s Blogg......



Välkommen till min blogg.

Nu jävlar är det äntligen fredag!!!

Whiskyn är uppslagen och döskallen lyser eller ska kanske säga, döskallarna lyser för jag känner ju mig lite så efter en Wirre och Black Sabbath brölandes ur högtalarna.

Varför skapade jag denna blogg?
Ja, jo....kan man ju undra, men jag lagar mycket mat hemma då jag faktiskt har jobbat i över 30 år inom restaurang, så blir det väl så......vägrar ju att köpa halvfabrikat.
Så....jag ser väl detta mer som en ventil där jag kan få dela med mig lite av mina tankar och kunskap inom just resataurang. Jag kommer att lägga ut lite av det jag lagar hemma ( med recept såklart ), jag kommer att skriva lite om vin och öl, ventilera tankar helt enkelt om allt egentligen, inom mat och dryck då, kan kanske komma med ett och annat inlägg om annat om jag skulle reta upp mig tillräckligt på något/någon, kanske till och med skriva om något kul.
Men hur som.....språket jag använder är mitt språk, jag orkar inte korrekturläsa sjuttio gånger och jag kommer att stava fel, så dom som tycker det är kul att anmärka på de kommer att göra detta i onödan........däremot så kan jag ju ha fel.....rätta mig gärna då.

Nog om detta nu.....nu kör jag och jag hoppas ni kommer få ut något av det jag skriver.

Kram på er

Viktigaste redskapet......




Slöa Knivar
......

Om man någon gång ska laga mat hos vänner, vilket jag tycker är skitkul, så är det alltid en sak som är katastrof......KNIVEN. Man får höra...- Jag kan inte hacka lök som du, - Mina grönsaker blir alltid stora som hus....konstigt!!!??? När man inte vet vilken del på kniven som man ska använda för båda sidorna är lika runda!!!
Har ni försökt hacka lök med en vass kniv.....jag lovar, det är en fröjd när den glider genom löken som en het...just de...kniv, genom mjukt smör, i stället för dom slöa knivar som alla har, som man får pressa genom löken....vilket gör att löken bara glider isär i sina delar, då en lök är uppbygd i skikt.....hur slutar de? jo, en stundom skivad/mosad lök....i bitar lika stora som tärningar. Inte undra på att man aldrig får en underbar och hederlig löjromsmacka till förrätt när polare ska bjuda på middag, för vem vill servera en sån med lökbitar stora som sockerbitar och gräslök mer eller mindre som mosade stavar stora som tandpetare....inge fel på kocken mer än att han har en värdelös kniv.

Sen får man också höra..... - Det är så läskigt med vassa knivar...man kan skära sig så lätt....jo, det är väl förvisso sant....men har ni sett ett sår från en vass kniv....det blir ett snyggt snitt, kan kanske bli lite djupare än från en slö kniv....men jag lovar, det läker säkert tre gånger fortare än det söndertrasade jack som blir av en slö kniv.
Har ni försökt skiva en nyinköpt lite frasig Bergis limpa, ni vet en sån där med vallmofrön på, med en slö kniv.....snygga skivor de blir....hehe.

Så ska ni försöka laga mat hemma.....och kanske försöka er på något av dom små tips jag lämnar här i min blogg....
...SKAFFA EN VASS KNIV.

Lycka till Johan.

Hur tänker folk?








Har ju lagt ut lite bilder på min facebooksida, på mat och dryck, och då tänker jag främst på dom viner jag köpt.
Har fått lite komentarer kring detta....dom flesta possitiva, men så skriver en del saker som får mig att tänka till lite.
Som till exempel: Johan, Du har för gott om pengar....?!?!?!
Jag ser det mer såhär.....En del går på krogen och äter en köttbit och dricker vin och har sedan en nota på ca 450 spänn.....där jag väljer att gå till min lokala kötthandlare för att köpa en schysst bit hängmörad entrecote, sen gå till systemet och köper en flaska vin för runt en hundring.....och betalar för det i runda slängar ca 200 pix, gör man samma sak för 2 pers så blir det 400 pix ja, ni förstår hur jag tänker.
Man skulle nästan i det kunna säga att jag istället skulle vara en snåljåp som inte har råd att ens gå på krogen....utan sitter hemma och smygsuper :) och smyg äter.
Men frågan är.....vem är i det läget dummast?? Jag har faktiskt 250 pix kvar....som jag kan ta med mig till min lilla kvartersbar och köpa ett gäng öl för i baren....




Samma sak undrar jag hur folk tänker när dom väl bestämer sig för att sitta hemma, laga lite mat och dricka en flaska vin....när jag ibland då får frågan, - Hej, Johan kan du rekommendera ett bra vin? men du, det får max kosta 70 kronor.
Då tänker jag......70 spänn??!! Den gången dom går på krogen och ska äta, så tar dom oftast in en flaska husets för i runda slängar 230 spänn, och i det inte ens ifrågasätter vad den kostar!?!?....och så får det inte kosta mer än 70 spänn då man ska handla hem ett vin från systemet??!! Att tänka på då också är.....den flaskan som dom gladligen pröjsade över 200 spänn för på krogen, kostar säkert inte mer än 50 spänn för den krogen att köpa in??!! Redan där så slutar man ju fundera på hur dom tänker, eller inte.

Jag skulle då säga, gör då istället som jag skrev lite längre upp, knalla iväg till systemet köp ett schysst vin för runt en hundring upp till en 150 spänn (och är man osäker så kan man ju fråga där), jag lovar du kan hitta såååååå mycket goda viner för dom pengarna, som gör din middag hemma till något som förmodligen din kvarterskrog aldrig skulle kunna klara av att göra,( i alla fall inte i vinväg ) sen lagar du/ni mat hemma.
Det handlar ju inte om att laga mat hemma med oxfile, hummer, tryffel osv.....ta mitt tips som jag har på min blogg nu, lägg till lite nykokt färsk pasta och gör som jag skriver med skyn som blir kvar från kycklingen, servera det med lite surdegsbakat bröd som ni kan doppa i olivolja....jag lovar ni har en kanonmiddag till kostnaden av max 400 spänn.....och då räknar jag in 2 flaskor vin för runt en hundring. Ni kommer förmodligen ha en skittrevlig middag, och känner ni för de.....kan ni ju sen gå ner på krogen och ta några öl/vin i baren....summan för en sån kväll kommer säkert sluta under för vad det skulle kostat om ni hade spenderat middagen på krogen, och då säkert inte ens ätit lika gott!!
Släpp tanken på att laga lyxmat hemma.....laga enkelt och lätt, det blir gott de me......gå sen ut och ha kul på krogen.
Ni kommer att sluta den kvällen...mätta...nöjda....glada...och ha pengar kvar på kontot...förmodligen lite småpackade också....men det får ni se som en skön bonus.

Jag kommer att varje fredag, och kanske någon annan dag i veckan, lägga ut lite mat som ni enkelt kan laga hemma......testa de, ni kommer att bli överrsakade över vad ni verkligen kan förmå er till att göra. ( men innan ni gör de......KÖP EN BRA KNIV :)

J.


Grym Kyckling!

Vitvinsbrässerade kycklinglår med Vitlök, Rosmarin och Chilli.

Vitvinsbrässerade kycklinglår med
vitlök, rosmarin och chilli.

Denna enkla men mycket goda lilla rätt är ett utmärkt tilltugg till både vin och öl.

Detta behöver du:

  • 3 st/ pers Kycklingklubbor
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1/2 röd chilli
  • 50 gram smör
  • 2 dl vitt vin

    Vad du behöver göra med kyckling är bara att ta bort knäleden och skinnet, skinnet drar du bara av,
    sen skär du med en kniv av köttet från benet, sätt snittet högt....sen är det bara att skrapa köttet ner mot själva klubban. ta bort den broskknöl som blir kvar längst upp, ser trevligare ut när du sen serverar dom.
    Sätt en panna på medelvärme, smält en generös klick smör i pannan och lägg ner vitlöken, rosmarinkvisten och chillin, skurna i rätt grova bitar. vitlöken kan du skära i skivor ( dom är grymt goda att servera med )
    låt detta fräsa lätt ( varning, bränn inte detta...smakar inte gott då ) lägg sedan bara dit kycklingen, gnid in den i lite flingsalt och vitpeppar först. Låt dom ligga en stund så att dom tar lite färg, men som sagt...passa värmen, bränd vitlök får en hemsk bismak.



    Vänd kycklingen och slå över det vita vin, låt koka upp ta sen bort pannan från värmen, täck över med ett lock.
    Det funkar jättebra att, om du använder en stor stekpanna, och ta det största locket du har och täck kycklingen med de, locket ska inte vara helt platt ( då tappar du effekten av att lägga på ett lock )
    Kyckligen ska nu SAKTA brässera under locket i ca 15-20 min ( Du kan skära lätt i ett av låren så att du ser att det är klart helt igenom )
    Servera detta antingen som det är eller med en liten mixed sallad. Eller med pasta som jag beskriver det här nedan.

    Jag dricker gärna till detta ett rött vin, eftersom jag är rödvinsfreak, men ett vitt funkar bra de med.
    Eller, varför inte en iskall Duvel, Belgisk Ljus öl.






    Ps. spar fonden som blir kvar.....gör du en pasta med kycklingen så är den perfekt att bara smöra upp lite till, för att sen bara låta den nykokta pastan slungas runt i den med lite nyhackad peslija och nyriven Parmesan över.



    Lycka till Johan.



RSS 2.0